Artikelförfattare: Karin Sandberg och Anna Pousette, Rise
Fasadprojektet “Fasaden i staden Snabb, Snygg, Smart” är avslutat. Syftet med projektet var att öka marknaden för träfasader genom hållbara och flexibla fasadsystem med en estetik anpassad för stadsmiljö. Det nya fasadkonceptet i trä har utvecklats genom projektets omfattande studier och tester av material, design och teknik. Resultatet är ett system med färdiga fasadelement av furubrädor som är snabbt att montera och har en design som är lätt att variera.
Genom att redan i träindustrin sätta samman fasadbrädor till större bearbetade element förenklas monteringen på byggplatsen. Elementen fästs på byggnaden på ett sätt som går betydligt snabbare jämfört med att skruva eller spika bräda för bräda. Montaget av en träfasad bräda för bräda är tidsödande vare sig det sker på byggarbetsplatsen eller i en trähusfabrik. Förhoppningen är att en konkurrenskraftig fasadlösning med färdiga element ska öka intresset för träfasader på större byggnader bland föreskrivande arkitekter och byggherrar.
Fasadelementens utseende kan också varieras genom bearbetning av brädornas yta. Flera designer med vågiga ytor har tagits fram som är anpassade till trämaterialets uppbyggnad och struktur. Det ger möjlighet att utforma unika och varierade träfasader för högre hus i stadsmiljö.
Pilotmontage av fasadelement
Ett pilotmontage av fasadelementsystemet utfördes på gavelväggar på två fyra-våningshus i Luleå under våren 2020 för att verifiera tekniska lösningar och demonstrera systemets effektivitet. Det var framför allt montaget som undersöktes. Fasadens utformning anpassades i det här fallet till bygglovet som låg till grund för bygget av husen där man valt granpanel och plåtbleck vid våningsskarvar och därför tillverkades fasadelementen med det utseendet.
Ett antal fasadelement sattes ihop av panelbrädor med bakomliggande elementläkt enligt det framtagna systemet. All infästning av brädorna utfördes från baksidan så att man undviker genomgående spikar eller skruvar. Elementen var våningshöga med bredden 925 mm, det ger en täckande yta på 2,68 m2 (910 x 2945 mm). Elementen vid fönster tillverkades i olika storlekar för att utan modifiering på byggplatsen kunna monteras ovan och under fönster. Tanken var att minimera kapning och anpassning på byggplatsen. Fasadelementen var färdigmålade vid montaget med ett färgsystem med brandskyddsmålning som grundmålning.
På ytterväggen monterades på byggarbetsplatsen träläkt vågrätt som fasadelementen skulle sättas upp på. Monteringen av läkten krävde hög noggrannhet för att passa till elementen men hade ändå tillräcklig robusthet att hantera mindre avvikelser. Vid montaget av läkt och element användes en byggplattform som kunde köras upp och ner och medgav arbete över hela bredden på gaveln, montaget skedde horisontellt per våningsplan. En höglyft användes för att hämta och lyfta upp fasadelementen på byggplattformen.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 2/2022.
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: