
Schakt under Nationalmuseum, Statens fastighetsverk (SFV).
Nationalmuseum i Stockholm uppfördes som Sveriges första offentliga museibyggnad för de kungliga konstsamlingarna, som år 1792 överlåtits till staten. Vid invigningen, år 1866, bedömdes byggnaden som, den näst efter Stockholms slott, dyrbaraste och bäst uppförda byggnaden i landet. Byggandet av Nationalmuseum innebar genombrottet i Sverige för modern byggnadsteknik och industriellt producerat byggnadsmaterial. Efter närmast 150 år av trogen tjänst var det dags för en omfattande renovering och ombyggnad. Byggnaden behövde inte bara en genomgripande upprustning efter åren av slitage men också en fullständig anpassning till nya, moderna miljöverksamhets- och säkerhetskrav. En del av de kraven, har inneburit att skapa mycket nytt utrymme, nya volymer för först och främst tekniken. Och mycket ny teknik behövdes för att kunna skapa ett helt nytt klimat för konsten och besökarna. Det har varit det mest utmanande i hela projektet: att skapa nya volymer i en befintlig byggnad. Byggnaden har redan haft sina tydliga ramar och dessa skulle behållas. Inga nya, utvändiga teknikbyggnader skulle byggas. Dessa var förutsättningar när SWECO Structures vann uppdraget i konkurrens i juni 2012. Uppdraget omfattade att ansvara för Byggkonstruktion- och Geouppdraget.
Genomförbarhets- och känslighetsanalys
Den nya volymen kunde hittas bara ”under” den befintliga huvudbyggnaden. För att skapa denna var man tvungen att utföra omfattande sänkningar av befintliga golv, djupa jord- och bergschakt i direkt närhet till den ovärderliga byggnaden och med direkt närhet till saltsjön. Man har behövt hantera grundvattenproblematik samt vibrationer från sprängning, spontning, pålning, schaktning, packning med mera i 1800 tals miljö med de berömda, stora Carls Larssons målningar kvar sittande på väggarna. Så redan från dag ett i projektet, var det viktigaste att hitta de tekniskt möjliga och minst riskfyllda placeringarna av nya utrymmen under byggnaden.
Redan i slutet av augusti 2012 har Sweco Structures haft möte med projekteringsledning (Sweco) och ansvarig VVS konsult (Bengt Dahlgren) och efter en snabb genomgång av de nya tekniska kraven och behoven har idéen om att sänka gårdarna födds. Först bara den södra gården och så småningom också den norra gården. Sweco har presenterat en genomförbarhetsstudie och känslighetsanalys för golvsänkningarna i byggnaden den 3 oktober 2013. Förslaget med golvsänkningarna i gårdarna och sänkningarna för nya publika utrymme samt teknik- och serviceutrymmen under mark, både i parken och under museibyggnaden har byggherren, Statens Fastighetsverk (SFV), beslutat att gå vidare med och utföra.
Artikelförfattare:
Viveca Arvidsson, Täljö Bygg och Geokonsult AB
Anders Fredriksson, Sweco
Ewa Karawajczyk, Sweco
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 1/19
Dela på:





