Robert Öman, lektor i byggnadsteknik vid Mälardalens Högskola i Eskilstuna och Västerås, är här igen med en ny Byggfråga.
Fråga (4 p)
På den här flervalsfrågan finns det ett eller flera rätta svar. Du skall kryssa för alla rätta svar för full poäng. Läs frågan noga. Ett felaktigt förkryssat svar i en fråga ger lika många minuspoäng som det rätta svaret ger pluspoäng, så gissa inte! Sämsta poäng på en fråga är 0 poäng, så man kan alltså inte få minuspoäng totalt för en fråga. Frågan ger alltid maximalt 4 poäng oavsett hur många svar som är rätt. Om exempelvis två svar är rätt så ger varje rätt svar 2 poäng och varje fel svar –2 poäng.
Följande alternativ handlar på olika sätt om luft. Kryssa för de av följande alternativ som är rätt.
a) Det fungerar bra att uppskatta inverkan av termik (skorstenseffekt) genom att multiplicera höjdskillnaden med temperaturskillnaden och sedan med en konstant.
b) Konvektion, vind och termik är de tre drivkrafter som orsakar tryckskillnader och ventilation i byggnader.
c) Vid anslutningen mellan en yttervägg och ett golv sammanfaller ofta köldbryggor och otätheter i kon-
struktionen, och det kan medföra ett problem när man t ex ska tolka mätresultatet från en värmekamera, alltså termografering.
d) Krav på lufttäthet brukar anges per m2 golvarea.
e) Med tryckmetoden mäter man lufttätheten för byggnadshöljet inklusive alla ventilationsöppningar.
f) Man bör mäta lufttätheten genom att bestämma luftläckningen både med övertryck och undertryck, och sedan använda det högsta värdet som ett resultat för luftläckningen.
g) Vid mätningar med tryckmetoden är påverkan av termik och vind normalt ganska liten eftersom man mäter vid så pass hög tryckskillnad.
h) Resultatet från en tryckprovning kan anges som ett resultat i Pa eller som ett resultat i m3/h.
Svaret hittar du HÄR
Dela på:





