Artikelförfattare: Thomas Järphag, Bengt Gåfvels och Jakob Levander, NCC
Tänk säkert, Arbeta säkert, Var säker är kärnan för NCC:s säkerhetskultur. Syftet med fokus på säkerhetskulturen att skapa en stark kultur där alla agerar säkert men också reagerar och agerar vid osäkra förhållanden. En viktig del i säkerhetsarbetet är skydd mot brand på arbetsplatserna.
Brandskydd under byggtid är komplicerat. Under byggtiden ändras kraven på brandskydd hela tiden. Byggnaden blir successivt mer och mer inbyggd. Det kan bitvis finnas gott om brännbart material samtidigt som byggnadens slutliga skyddssystem inte är tagna i drift. Detta innebär att brandsäkerheten kan vara bristfällig vilket kan utsätta människor på arbetsplatsen för fara.
På senare tid har även nya problemställningar för trästommar med massivträ tillkommit, där massivträstommen i ett inledande skede inte är inklädd. Vid byggarbetsplatser på högre höjder där räddningstjänstens höjdfordon inte når (normalt byggnader över 8 våningar) bör man särskilt beakta konsekvenser av en inte självslocknande stomme i händelse av en brand.
Syftet med Brandskydd under byggtid är att följa och leva upp till de krav som ställs genom nationella lagar och förordningar gällande brandskydd som Plan och bygglagen, Boverkets byggregler, lagen om skydd mot olyckor, arbetsmiljölagstiftning samt olika försäkringskrav. Arbetet syftar framför allt till att förebygga och begränsa skador till följd av brand, både gällande person- och egendomsskador. Därigenom minimeras även kostnaderna för produktionsbortfall och driftstopp.
Krav på att ha ett erforderligt brandskydd under byggtiden på byggarbetsplatsen är reglerat i bland annat BBR 2.3, Allmänt om byggande samt i AFS 1999:3. BBR avsnitt 5 Brandskydd avses att användas när en byggnad har tagits i bruk, det vill säga för den färdiga byggnaden under byggnadens förvaltningsskede, och behöver således inte tillämpas under byggtiden. Men för att ha något att förhålla sig till så tillämpas avsnitt 5 ändå med avseende på främst byggnadsklass, ytskiktsklasser och gångavstånd vid utrymning. För lokaler där verksamhet pågår gäller dock avsnitt 5 fullt ut.
Byggherren har ansvaret
Det är byggherren som har det fulla ansvaret för brandskydd och utrymningssäkerhet under byggtiden. Detta är indirekt reglerat i 3 kap. 6 § arbetsmiljölagen (1977: 1160) med avseende på ansvarsfrågan berörande arbetsmiljöarbetet vid planering och projektering av arbetet på arbetsplatsen. Detta arbete ska bedrivas kontinuerligt av utsedd byggarbetsmiljösamordnare BAS-P och BAS-U vilkens ansvar förtydligas även i Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om byggnads- och anläggningsarbete samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (AFS 1999:3) ändrad genom (AFS 2014:26).
I byggbranschen är det inte ovanligt att ambitionsnivån för byggherrar inte är högre än samhällets miniminivå med avseende på brandskydd. Denna säkerhetskultur håller på att förändras där ett högre säkerhetstänkande blir en självklarhet framöver. En viktig del är att man har en struktur för erfarenhetsåterföring från incidentrapportering.
Enligt Kapitel 2 § 2 i lagen om skydd mot olyckor ska en ägare eller nyttjanderättshavare av en byggnad eller anläggning ha ett brandskydd i skälig omfattning och dessutom arbeta systematiskt med brandskyddet vilket förtydligas i ett allmänt råd från MSB.
En byggnad eller annan anläggning som är under uppförande kan betraktas som en byggnad i den här meningen redan innan den är färdigställd. Exakt när den övergår från att bara vara en blivande byggnad till en faktisk byggnad kan vara svårt att säga generellt. När grundkonstruktion, bärande stomme och takkonstruktion är färdig bör rimligen byggnaden betraktas som en byggnad enligt MSB. (Ref. Brandskyddsföreningen)
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 5/2022.
Dela på: