– nu fokuserar vi på att öka produktivitet och säkerhet i byggprojekt
Med inspiration från skidlandslagets vallabuss har projektet VALLA Coach under två år utvecklat metoder och verktyg för att skapa för-utsättningar för lärande och mätning ute på byggarbetsplatsen. Målet är att erbjuda möjligheter till utveckling på plats där produktionen sker med de som är ansvariga och inblandade i produktionen: Ett Virtuellt labb, VirtuAL LAboratory, med ett coachande förhållningssätt, VALLA Coach. I projektet har vi till dags dato utvecklat en plattform, ett träningsprogram, och i december 2018 beviljades fortsatt finansiering från Formas och Smart Built Environment för validering och implementering ute i de deltagande företagen.
Produktivitet och säkerhet har under många år varit kritiserat, med all rätt, inom byggproduktion. Ineffektivitet, för mycket slöserier och för många allvarligt skadade. För att försöka komma några steg närmare en bättre situation så väcktes en tanke om att lära från andra, men ändå skräddarsy till byggprojektets förutsättningar och utmaningar. Inom Toyota-sfären finns det produktions- och träningslabb där produktionspersonal får träna på metoder för att utveckla sin egen verksamhet i en autentisk testmiljö. Grundidén var att detta även borde finnas för byggföretag och deras medarbetare.
En ytterligare utmaning för byggsektorn är att producera mer med mindre resurser. För att klara långsiktiga krav på hållbarhet så krävs ett bättre användande av såväl inbyggnadsmaterial som för-brukningsmaterial. Det blir också allt svårare att hitta personal med rätt kompetens.
Syfte och mål
VALLA Coach är ett projekt för att stimulera produktionsutveckling genom att utveckla en plattform med metoder och verktyg samt utbilda coacher för att
sprida och implementera kunskap och förmågor. Fokus ligger på arbetsplatsen, nära produktionen, med målet att snabbt kunna identifiera förbättringsbehov i
specifika projekt samt att etablera en bestående utveckling och förmåga att reflektera och lära. En gemensam plattform skapar också bättre förutsättningar för lärande mellan projekt, företag och akademi samt erbjuder en systematik med utgångspunkt i den verkliga byggarbetsplatsen.
Förutsättningar
Testbäddsprojektet genomförs i samarbete mellan akademi och näringsliv där fyra företag – Bo Klok, Ikano Bostad, NCC och Veidekke – deltar tillsammans med Luleå tekniska universitet, Linköpings universitet och Chalmers tekniska högskola.
Företagen deltar med byggprojekt och relevanta problem/utmaningar som adresserar produktivitet och säkerhet på arbetsplatsen. De akademiska parterna bidrar med arbetssätt för att utveckla metoder och verktyg kring förbättrad produktivitet och säkerhet.
Projektet har möjliggjorts tack vare finansiering från det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment och Formas som står för halva projektbudgeten. Resterande finansieras från näringslivet och de deltagande företagen med både egen tid och egna pengar som insats.
Artikelförfattare:
Kajs Simu
Projektledare VALLA Coach
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 2/19
Dela på: