Artikelförfattare: Rickard Lindskog. Plåt & Ventföretagen, ansvarig för Trygg plåt
Sedan tre år tillbaka har plåtslageribranschen en egen auktorisation för byggnadsplåt, Trygg plåt. Fokus ligger på utförandet och syftet med är att höja branschens status och skapa förtroende och trygghet hos beställarna. En kvalitetshöjning som bland annat har lett till en ökad efterfrågan på Trygg plåt vid upphandlingar.
Med Trygg plåt kan plåtslageribranschen visa att duktiga, pålitliga plåtslagare jobbar på ett visst sätt. En beställare ska veta att de anlitar ett kunnigt företag samtidigt som auktorisationen på så sätt fungerar som en kvalitetsstämpel. Inte minst för att vi i utbildningen tar upp hur företaget ska gå till väga för att kunna effektivisera och få bättre kvalitet på sin dokumentation.
En plåtkonsult går dessutom igenom arbetsmoment som kan vara viktiga att känna till i Plåt & Ventföretagens fördjupningsinstruktioner. Dessa är en sammanställning av regler gällande byggnadsplåt i AMA Hus. Här finns olika delmoment beskrivna, samt hur de ska hanteras och tolkas. Därigenom kan arbetsledningen ta fram konkreta instruktioner för hur arbetet ska utföras för respektive projekt.
Bättre teamarbete
Här finns också foton från viktiga exempelcase, 3D-illustrationer med mera. Verktyget är utformat för alla led i processen, framförallt för att förbättra kommunikationen mellan arbetsledningen och de plåtslagare som utför jobbet.
Trygg plåt är i hög grad skapad för beställarna. Den ska inge förtroende, höja kvaliteten på jobben och minska antalet fel. Följer man stegen i auktorisationens material så kommer antalet slarvfel och klagomål från kunder att minska. Det finns mycket att tjäna på att minimera felen, bland annat påverkar det lönsamheten positivt.
Med andra ord kommer kvaliteten i hela plåtslageribranschen att öka i takt med att fler företag auktoriseras, eftersom Trygg plåt ger ett bra ledningssystem samt ordning och reda i alla dokument som krävs.
Säkerställer kvaliteten
Vi på Plåt & Ventföretagen har den senaste tiden fått flera samtal från fastighetsägare och andra aktörer inom byggbranschen som undrar över Trygg plåt och vad den innebär. Allt fler beställare tar också med auktorisationen som ett krav vid upphandlingar. Även privatpersoner väljer aktivt företag som har Trygg plåt, eftersom de upplever att det ger extra trygghet.
En av de beställare som har tagit in Trygg plåt som en del i upphandlingen är det kommunala bostadsbolaget Stångastaden. Mikael Lindström, upphandlingschef på Stångastaden som är Linköpings största bostadsbolag, säger att: ”Trygg plåt är ett bra sätt att säkerställa kvaliteten på utförandet”. Så när Stångastaden upphandlade sitt senaste ramavtal togs auktorisationen in i anbudsutvärderingen.
Ny förlängd garanti
”Ett kvalitetssystem kan säga en hel del när det gäller tjänster, framförallt när det handlar om framtida tjänster som i ett ramavtal. Vid en upphandling måste det vara tydligt vilka parametrar som ska uppfyllas för att anbudet ska värderas. Pris är naturligtvis en, men det är svårt att hitta andra objektiva parametrar. Vad kan man titta på, mer än bara pris? Vi såg att Trygg plåt kunde vara ett moment”, säger Mikael Lindström.
För ett år sedan kopplades dessutom en förlängd garanti till auktorisationen. Garantin, som har skapats i samarbete med Svensk Byggplåt, innebär att de företag som har Trygg plåt och har använt material från någon av de leverantörer som är med, erbjuds ytterligare 10 års garanti på utförandet. Kunden får alltså en sammanlagd garanti på 20 år när det gäller utförandet.
I dagsläget finns det cirka 105 auktoriserade byggnadsplåtslagerier och runt 320 personer från 160 företag, har deltagit på den inledande tvådagarsutbildningen.
Fakta Trygg plåt
Trygg plåt är ett auktorisationssystem som innebär att företaget, med ett systematiskt arbetssätt, säkerställer sin leverans till kund. Den bidrar till att höja branschens status och anseende genom att skapa ökat förtroende och ökad trygghet hos kunder, samtidigt som den ger företag möjlighet att bli mer kostnadseffektiva och förbättra lönsamheten.
Läs mer:
Dela på:





