I spåren av coronavirusets framfart märker vi som akustiker av en ökning av förfrågningar på förbättrad akustik i rum för videosamtal. Tack vare tekniska framsteg på hård- och mjukvarusidan är hörbarheten i videomöten väsentligt bättre än tidigare, men många av de rum som nyttjas för videomöten håller inte den akustiska standard som behövs. Det orsakar problem med dålig hörbarhet i videosamtalen och överhörning till angränsande utrymmen. I denna artikel försöker vi belysa vilka akustiska utmaningar som finns i rum för videosamtal och ge förslag på lämpliga lösningar för bättre ljudkvalitet.
Ett tekniskt språng
Tekniken för videomöten har funnits i många år men det digitala språnget skedde på grund av att pandemin krävde nya arbetssätt i form av distansarbete. Den övergång till videomöten som skett under 2020 lär inte försvinna med viruset eftersom tekniken ger en möjlighet till effektivisering.
Vi skriver möjlighet till effektivisering eftersom det inte är självklart att videomötet innebär just detta. Som akustiker märker vi nämligen en markant ökning av förfrågningar på en förbättrad akustik i rum för videosamtal, vilket antyder att det finns ett behov av att skapa bättre förutsättningar för effektiva möten.
Alla har varit med om att tekniken krånglar eller att hörbarheten är usel vilket både är tidsslöseri och frustrerande. En annan aspekt är att videomötet inte är lika värdeskapande som det fysiska mötet i den bemärkelsen att man når fram till gemensamma lösningar och resultat, det kan vara svårt att uppnå samma ”flow” i samspelet mellan mötesdeltagarna. Ett fysiskt möte med bra flow avslutades ofta med orden ”bra möte” för att sammanfatta en gemensam känsla av att många knutar har lösts upp. Våra egna reflektioner är att denna sammanfattning och känsla inte är lika vanlig när mötet sker digitalt.
Syftet med denna artikel är att sätta fingret på vilka faktorer som är avgörande för att videomötet ska vara effektivt ur ett hörbarhets- och kommunikationsperspektiv. När hörbarheten inte är tillfredställande behöver allt större fokus användas till att höra vilken information som förmedlas. Det i sin tur innebär betydligt mindre fokus på att bearbeta den förmedlade informationen. Konsekvensen blir minskad inlärning, mindre kreativt tänkande och större trötthet. God hörbarhet är därför särskilt viktigt när det krävs mycket tankearbete.
Vi har identifierat ett antal faktorer som är viktiga för just videomöten och hur de akustiska behoven skiljer sig från vanliga fysiska möten. Den akustiska utmaningen blir att tillgodose dessa behov, vilket kommer att kräva nya bygglösningar och att den svenska ljudstandarden uppdateras med relevanta ljudkrav. Vi ger också förslag på lösningar för luftljudsisolering, rumsakustik och teknisk utrustning.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 3/2021.
Artikelförfattare:
Simon Edwinsson, Ismail Malikov och Johan Ekebergh, Delta Akustik






