Artikelförfattare: Alexander Persson, Hedström & Taube Projektledning, Hugo Vikdahl, WSP och Anders Kumlin, Anders Kumlin AB
Idag består en vanlig takkonstruktion av takstolar av trä, underlagstak av trä och underlagspapp och en taktäckning av takpannor, plåt eller tätskiktsmatta. I en sammansatt konstruktion nyttjas flera material som på olika sätt påverkas av det omgivande klimatet. Rörelserelaterade problem kan uppstå om de ingående materialen har olika egenskaper avseende till exempel temperatur- och fuktrelaterade rörelser.
Det finns flera möjliga orsaker till att veck bildas i tätskiktsmattor. Denna artikel kommer i huvudsak att fokusera på när underlagstak av trä torkar ut och krymper, det vill säga drar ihop sig. Underlagstakets krympning kan leda till ett materialöverskott av tätskiktsmatta som i vissa fall blir så stor att ett synligt veck bildas mellan två av mattans fästpunkter. Veckets höjd beror på hur lång sträcka överskottet fördelas ut på. I en del fall kan vecken med tiden ”sträcka ut sig”, det innebär att solen värmer upp tätskiktet så mycket att dess förspänning släpper och en krympning sker i tätskiktet. Andra orsaker till veckbildning kan vara att tätskiktet är felaktigt monterat eller att den underliggande underlagspappen är felaktigt hanterad och monterad.
Veckbildning i bitumenbaserade tätskiktsmattor är ett problem som är känt i branschen. Problemet uppstår oftast på underlagstak av trä som är byggda under den fuktigaste perioden på året, oktober-november, vecken börjar då att bildas i slutet av våren i takt med den ökande solinstrålningen. Det går även att se skillnad beroende på takets orientering, bestående veck bildas oftast på taksidor som vetter åt norr. Problemet tenderar oftast att uppstå på underlagstak av råspontluckor eller vanlig råspont. Ibland uppstår veckbildning endast vid takfoten, där vägg möter tak. Veckbildningen kan leda till att tätskiktsmattan måste bytas ut i förtid, främst av estetiska skäl.
Kort om fukt
Den relativa luftfuktigheten beskriver mängden vattenånga i luften vid en viss temperatur i förhållande till den maximala mängden vattenånga luften kan innehålla vid samma temperatur. Den relativa fuktigheten är som högst på vintern. Ett materials fuktighet kan anges på olika sätt, ett av dem är fuktkvot. Fuktkvoten anger vattnets massa i förhållande till materialets torra massa [%]. Materialets fuktkvot styrs av den omgivande luftens relativa fuktighet.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 2/2022.
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: