– Akustik och flexibilitet
Flexibilitet med avseende på ombyggnation för hyresgästanpassningar är centralt vid byggnation av ett kontorshus. För ett kontorshus i trä innebär det att projekteringen av huset måste förbereda för de flexibilitetsprinciper som huset kräver. Hur får man de smidigaste och mest kostnadseffektiva hyresgästanpassningarna? Svaret är: Genom att ha roligt när man projekterar!
Trä som material har fantastiska egenskaper och möjligheter. Inte bara är det ett förnyelsebart material som bokstavligen växer på träd och binder koldioxid. Träytorna bidrar också till en lugnare miljö. I alla fall om man skall tro Jan Henningssons erfarenheter på Akademiska Hus som översett projekteringen av A Working Lab i Göteborg, och han är inte ensam om den upplevelsen [1]. Så det är klart att man vill bygga i trä och marknaden ser en tydlig ökning av andelen stora hus med trästommar. Detta gäller alla typer av byggnader som används för bostäder och kontor, handelslokaler, med flera.
Trä är inte betong
Men inget gott som inte för med sig lite ont, eller i alla fall lite nya problemställningar som behöver lösas. När man bygger med trästomme, jämfört med den för kontorshus mer traditionella betongstommen, uppstår nya frågeställningar med än så länge ofta relativt obeprövade lösningar. Även om vi för varje projekt kommer längre och längre så är det en bit kvar innan vi kan se kontorshus i trä som konventionellt byggande. Det går inte att enkelt byta ut betongen mot trä och «bara» räkna hem stommen konstruktivt (även om jag har hört om projekt där det i sena projekteringsskeden har lyfts upp som förslag) eftersom materialegenskaperna är väldigt olika. Det mest uppenbara är att trä är betydligt lättare än betong och att vikt spelar en avgörande roll för ljudisoleringen. Därför kommer bland annat Akustik att vara en del av projekteringen som kommer att behöva ta lite mer plats än vanligt, och jag ämnar i denna artikel lyfta lite på några stenar för att belysa saker som kan vara bra att ha med sig in i projekteringen av ett trähus.
Flexibilitet
Trots att jag har projekterat stora trähus i över tio års tid lär jag mig fortfarande mycket i varje enskilt projekt. Det finns alltid någon aspekt som gör varje projekt unikt. Det kan handla om flexibla planlösningar för bostäder, extrema krav på koldioxidavtryck, projekt med innovationsfokus, eller kostnadseffektivitet och byggbarhet. Ganska genomgående för kontorsprojekteringar i stort är att flexibilitet för framtida hyresgästanpassningar är en viktig faktor att ta hänsyn till för fastighetsägaren och förvaltaren. Om en kontorsbyggnad byggs för att stå i 50 år, eller förhoppningsvis ännu längre, kommer sannolikt ett flertal hyresgäster komma och gå och behovet av flera omgångar av nya hyresgästanpassningar följer. Det man projekterar och bygger måste på ett tids-, kostnads- och materialeffektivt sätt kunna byggas om i framtiden när hyresgästerna byts ut.
För en trästomme behöver detta funderas igenom ordentligt så att flexibiliteten projekteras in i byggsystemet. Ljudisolering via flankerande konstruktionsdelar blir en större bidragande faktor för den resulterande ljudisoleringen än för en betongstomme. Det handlar om att skapa ett smart system med inbyggd funktionalitet och förutbestämda åtgärder.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 3/2021.
Artikelförfattare: Andreas Colebring, Senior Akustikkonsult, Efterklang
Dela på: