Vi har vid ett flertal tillfällen här på ledande plats kritiserat den så kallade flyttskatten – en skatt som i det närmaste förlamar rörligheten på den svenska bostadsmarknaden. Hittills har vi dessvärre predikat för döva öron. Men nu tycks Folkpartiet fått upp ögonen för problemet och föreslår nu som en del i en kommande ny bostadspolitisk agenda två reformer för att öka rörligheten på den svenska bostadsmarknaden.
Folkpartiet föreslår att taket för uppskov avskaffas. Det innebär att inbetalningen av reavinstskatten för de allra flesta kommer att kunna skjutas på framtiden och inte påverka möjligheten att köpa en ny bostad. Samtidigt som fastighetsskatten avskaffades infördes ett uppskovstak för reavinster i samband med fastighetsförsäljning. Taket innebär idag att vinster över 1450000 kronor direkt måste tas upp till beskattning vid försäljning. Särskilt för de som under lång tid ägt en bostad kan detta innebära att ett bostadsbyte upplevs som en förlustaffär.
Folkpartiet föreslår också att räntebeläggningen av uppskovsbeloppet avskaffas. År 2008 infördes en ränta på uppskjuten reavinst och reavinstskatt. För en person eller ett par med fullt uppskov innebär räntan på motsvarande 3,25 procent en årlig utgift på cirka 7250 kronor. En så betydande extra skatt gör uppskov och bostadsbyten mindre gynnsamt och påverkar rörligheten på bostadsmarknaden. Boverket har beskrivit räntebeläggningen, tillsammans med uppskovstaket, som ”en betydande skatteskärpning”.
”Folkpartiet visar god vilja
när det gäller att begränsa
skadeverkningarna av
flyttskatten”
Höga skatter och avgifter för att sälja och byta bostäder – en hög flyttskatt – minskar rörligheten på bostadsmarknaden. Därför är det enligt Folkpartiet allvarligt att denna flyttskatt i Sverige sannolikt är den högsta i hela den utvecklade världen. För småhus är den totala flyttskatten i Sverige cirka tre gånger högre än snittet i OECD.
När en person av skatteskäl väljer att inte sälja sin bostad innebär det att någon annan inte kan köpa. På det sättet uteblir flyttkedjor och bostadsbristen förvärras. Inlåsningen drabbar både enskilda och företag som försöker rekrytera. Bristen på rörlighet och bostäder uppskattas enligt Folkpartiet leda till cirka 15000 fler arbetslösa i Sverige.
De två reformerna beräknas sammantaget kosta cirka 1,4 miljarder kronor år 2016 och kommer enligt uppgift att finnas med i partiets fullt finansierade höstbudget.
Folkpartiets inflytande i riksdagen är i dagsläget förvisso mycket begränsat men vi uppskattar partiets goda vilja att försöka begränsa flyttskattens menliga inverkan på den svenska bostadsmarknaden.
Dela på:






