Nybyggda flerbostadshus har hög lufttäthet, vilket är bra ur energisynpunkt, men det ställer krav på ventilationen. Att ventilera energieffektiva och lufttäta flerbostadshus ställer särskilda krav på utformningen av ventilationssystemen. Tidigare förstudier genomförda inom BeBos Fördjupningsområde Ventilation har identifierat ett antal tekniska problem som kan uppkomma när man använder traditionella ventilationslösningar i lufttäta hus. Målet med tekniktävlingen är att stimulera att nya och innovativa lösningar på dessa problem tas fram och utvärdera dessa. Tekniktävlingen finansieras av Energimyndigheten tillsammans med Svensk Ventilation. Tävlingen omfattar två delar:
Del A: Ersättningsluft vid spiskåpeforcering
Här eftersöks lösningar för att tillföra mer luft i samband med att luftflödet i spiskåpan ökas, för att kontrollera undertrycket i lägenheten. Detta är särskilt viktigt vid en brand i byggnaden, då undertryck kan hindra människor med nedsatt kraft (till exempel barn, äldre och funktionshindrade) från att öppna ytterdörren och utrymma.
Del B: Samlings-/fördelningslådor
Här eftersöks standardiserade och kostnadseffektiva lösningar med bra förutsättningar för luftflödesmätning, rationell injustering och uppfyller lufttäthets-, brand-, ljudkrav, etc.
Mer information: www.bebostad.se/projekt/teknikutvecklingsprojekt/tt-vent
Dela på:





