Artikelförfattare: Anna-Lena Gull, Jarkko Erikshammar och Lars Stehn, LTU
För byggsektorn kan innovationsekosystem, ett fenomen från high-tech industrin, vara ett sätt att öka förändringstakten i hållbarhetsfrågor genom att beställare, konsulter, entreprenörer och materialleverantörer gemensamt utvecklar nya hållbara lösningar och teknologier. I nuläget verkar det vara svårt för enskilda aktörer i byggsektorn att slå igenom med skalbara innovativa lösningar och på det sättet skapa en förändring på systemnivå. Innovationsekosystem kan driva utveckling av nya idéer och teknologier, som sedan implementeras ackumulerat i sektorn för att snabbare minska miljöpåverkan och öka effektiviteten. Om det finns någon aktör som leder innovationsekosystem så verkar det främja kollaboration, leda till utveckling och implementering av nya, mer hållbara och effektiva lösningar som kan skalas upp.
Inom pågående doktorandarbete på Luleå tekniska universitet undersöks hur 15 stora massiv trästommeprojekt i Mellansverige upphandlas och genomförs. Syftet är att öka kunskapen om hur innovation och konkurrensförmåga kan stimuleras i byggbranschen genom innovationsekosystem och hur styrning av innovationsekosystem kan gå till.
Trä är ett förnybart material
Träbyggandet har vunnit popularitet som en hållbar lösning för större byggprojekt. En viktig faktor i denna utveckling är framväxten av KL-trä, som möjliggör konstruktion av större och mer komplexa träbyggnader. Det finns flera fördelar med att använda trä som byggmaterial. Trä är ett förnybart material som har förmågan att binda koldioxid under sin tillväxtfas, vilket gör det till ett naturligt koldioxidlager. Denna koldioxid förblir sedan lagrad i träprodukten tills den återgår till kretsloppet. Dessutom är trä lätt att hantera och snabbt att montera. Den låga egenvikten hos trä gör det möjligt att använda enklare grundläggning och reducera utsläpp vid transporter.
För tillfället byggs cirka 20 procent av flerbostadshusen i Sverige i trä. Andelen trä i all husproduktion ökar i takt med att tillgången till industriella träkomponenter och produkter ökar. Sammanfattningsvis kan sägas att träbyggandet med KL-trä öppnar upp för nya möjligheter för att skapa hållbara lösningar i större projekt inom byggindustrin. I en tid då hållbarhet och minskade koldioxidutsläpp står högt på agendan, blir träbyggandet alltmer intressant som en aktuell byggteknik som kan erbjuda både tilltalande design och positiva miljöeffekter.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 4/2023.
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: