Energianvändningen för 46 stycken likadana hus tillhörande olika SABO-företag har utvärderats med hjälp av insamlad statistik för husens tre första driftsår samt vissa basuppgifter. Resultaten visar på ett betydande glapp mellan beräknad och uppmätt energiprestanda. Orsaker till detta är främst uppvärmningsenergin. Underlag för mer detaljerade förklaringar, som till exempel lägenhetstemperaturer, hushållsel, vädring med mera, saknas. Mycket av skillnaden beror på stora olikheter i installationernas injustering och intrimning. Tappvarmvattenanvändningen visade en variation mellan 5-38 kWh/m2, vilket visar på vikten av uppföljning, både för hus med fjärrvärme och värmepump. Hur kan någon slutsats om värmeanvändningen dras om tappvarmvattnet är okänt? Även fastighetselen uppvisar en spridning mellan 7 och 15 kWh/m2. Spridningen beror framför allt på att annan el, som ej ska ingå, mäts tillsammans med fastighetselen. Detta kan vara tomtbelysning, miljöstugor, motorvärmare med mera.
SABO har ramavtalat gällande flera typhus av flerbostadshus, så kallade Kombo-hus, som kan avropas till fast pris ovan grund. Utformningen av husen är hårt styrd och endast smärre optioner och tillval kan väljas. Kombohusen finns i flera olika typer där olika leverantörer vunnit upphandlingen. Kombohusen har blivit populära och har beställts av många SABO-företag i hela Sverige, även de som inte uppfört nya byggnader på länge. Två projekt med energi- och driftuppföljning för modellen Kombohus Bas har genomförts av Projektengagemang med stöd från Energimyndigheten till SABO. Ett pilotprojekt i fyra Kombohus Bas, inkluderar detaljerade mätningar av energi- och driftparametrar för att mer i detalj få information om installatio-nernas prestanda. I ett hus studerades dessutom vädringsvanor genom loggning av fönsterkontakter. Denna artikel redovisar det andra projektet, vilket omfattar uppföljning av energiprestanda för Kombohus Bas på en mer översiktlig nivå för ett större antal byggnader.
Projektets syfte var att analysera hur mycket energiprestandan skiljer sig åt mellan de bygg- och installationstekniskt sett likadana husen samt hur drift- och förvaltning och geografisk spridning kan påverka husens energiprestanda.
Artikelförfattare
Per Levin
Projektengagemang Energi & klimatanalys
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 5/18
Dela på: