Dörrar har fått en alldeles egen plats inom projektering och bygg. Utvecklingen har gått från att vara en produkt man beställer och monterar till att bli en tung fokusfråga i många projekt. Orsaken är flera där funktionskrav av multipel art är en del och produktkrav och regelverk är en del. Denna artikel är ett försök att reda ut grunderna för produktkrav, tolkningar av produktinformation och testresultat samt att ge en vägledning för hur man kan underlätta hanteringen av dörrarna i projektering och byggskede för att få önskat resultat i färdig byggnad.
En dörr kan ha många funktioner. Ur ett brandtekniskt perspektiv kan en dörr vara del i brandcellsgräns, utrymningsväg eller väg till utrymningsväg och därmed självstängande, öppningsbar, tillgänglig vid utrymningssituation och kanske återinrymningsbar, se figur 1.
Utöver detta kan en dörr ha en funktion som öppningsyta för brandgasventilation (mekaniskt eller manuellt öppningsbar). Lägg där till att det finns andra funktioner som säkerhet, låsgränser, larmzoner, tillgänglighet generellt och kommunikationsmöjligheter att ta hänsyn till. Begreppet ”teknisk julgran” används ibland när styrningar, låsmiljöer och kravställningar har gått lite för långt i projekteringen. För att inte hamna i en sådan sits krävs en viss insyn i problematiken i stort.
Brandtekniska klasser för dörrar
En dörrs brandtekniska egenskaper beskrivs med beteckningar E/I/W XX – S/C/ där både I och S kan ha index och XX står för 15, 30, 60 eller högre minutantal. XX minuter är den tid en produkt klarar ett visst test/brandprovning. Exempelvis kan en dörrklass anges som EI30-S200C. Det betyder att dörren uppfyller ställda krav på integritet och isolationsförmåga, har rökgastäthet vid kall och varm rök samt dörrstängarfunktion i 30 minuter i testmiljö.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 5/21.
Artikelförfattare:
Jennie Werner, Bengt Dahlgren Brand & Risk
Charlotta Skarin, Bengt Dahlgren Brand & Risk
Lasse Lagerquist, Bengt Dahlgren Brand & Risk
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: