Sitter här i höstrusket (fast i stora delar av Sverige har vintern redan kommit) vid brasan och skriver ledaren i årets sista nummer av Bygg & teknik. Ett år där vädret har växlat på samma sätt som mellan material och ämnen inom Bygg och teknik. Det kan variera från den ena dagen till den andra men ändå ha en samverkan. I det senaste numret var det betong vi tittade på, och då blev det en omslagsbild från Göteborg där vädret var lika grått som betong. Betong är kanske det material som passar bäst i alla väder, även i kameralinsen. Omslagsbilden tog jag när jag var nere på Västkusten för att förbereda en aktivitet i ett annat ämne som håller i alla väder, stål och Stålbyggnadsdagen. Där var ett av inslagen i programmet – samverkan mellan materialen. Inte minst trä i samverkan med stål i en hållbar helhet. Inget material klarar sig på egna ben utan mår bäst i samverkan.
”Inget material klarar
sig på egna ben
utan mår bäst i samverkan”
Med rötterna i en gammal Hälsingegård från 1700-talet med skogen som den viktigaste inkomstkällan så har trä alltid varit ett inslag i min vardag, som hos de flesta svenskar och många andra också. I gården där jag växt upp har hela byggnaden renoverats där den gamla trästommen från mitten av 1700-talet kom fram. Det var en intressant blick tillbaka till en byggteknik som fortfarande fungerar. I det här numret av Bygg & teknik kan du läsa om gamla gömda trägolvkonstruktioner som kom fram vid renoveringen av Nationalmuseum. Som för övrigt fick Stålbyggnadspriset för konstruktionen av de nya glastaken. Men du kan även läsa om vikten att skydda trä mot vind och regn när du bygger för att den ska stå kvar i gott skick när du renoverar om efter 250 år. För att återgå till Göteborg, med det grå vädret jag skrev om tidigare, så bygger man just nu gärna högt. Även om man där bygger mest i stål och betong så växer höga trähus upp som svampar här och var i landet nu. Det innebär nya utmaningar för ingenjörerna. Här hittar du mycket intressant att läsa i det här numret av Bygg & teknik.
När jag är klar med den här ledaren så är det dags att förbereda mig för morgondagen där det blir brand för hela slanten och Brandskyddsdagen, där vi ska visa upp nr 6/2019. Brand är något som inget av materialen gillar och i slutet av det här numret kan du läsa om hur man ska skydda trähus mot brand. Och om ett par veckor så sätter vi tänderna i geoteknik och grundläggning, som är en förutsättning för att konstruktionerna i stål, trä och betong fungerar till de byggnader och anläggningar man bygger. Välkommen till Bygg & teknik 2020. Vilken färg på ryggen tror ni vi kommer ha nästa år?
Lars Hamrebjörk
lars@byggteknikforlaget.se






