Så är man tillbaka efter semestern och ska försöka börja jobba igen. Det har varit en väldigt speciell semester och sommar (även om sommaren absolut inte är slut ännu)!
Det var länge sedan det var så många spännande och häftiga infrastrukturprojekt igång samtidigt. Är man som jag lite av en ”fotonörd” med inriktning på byggprojekt, så har man fått stå i under semestern för att hinna fånga alla bra fotovinklar (se sid 10-11). I början av juli så bogserades det in två delar av Getingmidjan över Norrström i Stockholm. Västerbron och Riddarholmen var de bästa utsiktsplatserna. När det här numret av Bygg & teknik kommer ut så går tågtrafiken på den ”nya” Getingmidjan igen.
I mitten av juli tog jag turen till Göteborg för att se på när de fyra pylonerna på Hisingsbron lyftes på plats. Här var det inte lätt att hålla ”corona-avstånd” uppe på Götaälvbron bland alla Göteborgare och andra som samlats för att se lyften. Ni som har semester kvar kan vika några dagar för att se på när det stora lyftspannet lyfts på plats i slutet av augusti, det blir häftigt!
”… mitt inne i
Superåret 2020”
Precis innan jag gick på semester så gick en intressant del av Slussenprojektet av stapeln – transporten av den 5800 ton tunga slusskanalen. Den 65 meter långa, 7 meter höga och 24 meter breda betongkonstruktionen hade tillverkats i Värtan och bogserades sedan flytande till Slussen den 29 juli. Slussen blir dock inte klar i sommar utan det är många intressanta delar kvar. På sidorna 19 – 22 kan du läsa en intressant artikel om avbörds- och slussluckorna som är på gång.
När jag skulle skriva den här texten såg jag ledaren i nr 1-2020 där jag skriver att Johan Rockström tror att vi är på väg in i ”Superåret 2020” – och det kan man väl lugnt säga att vi är mitt inne i! Men på ett mer negativt sätt än vad Johan nog menade.
– Tittar man på alla observationer vi har så vet vi att vi fortsatt rör oss i fel riktning, trots att vi lovat annat. All forskning visar att vi måste ändra på kurvorna nästa år, för snart har vi nått tröskeln för när vi inte kan stoppa den …
Under våren och försommaren såg man det som ett ”provisoriskt” sätta att leva och arbeta för att hindra spridningen av covid-19. Nu när vi ska tillbaka på jobbet efter semestern inser vi att det är ett mer ”permanent” sätt att leva och arbeta vi får anpassa oss till. Trots att det viktiga är att hålla smittspridningen nere så är det minst lika viktigt att på bästa sätt behålla så mycket av det bra sättet att leva och arbeta som vi hade innan vi gick in i Superåret 2020. Det ”permanenta” får inte bli permanent, utan ett bra sätt att utifrån det ”permanenta” skapa ett nytt och ännu bättre sätt att fortsätta leva och arbeta.
Lars Hamrebjörk
lars@byggteknikforlaget.se






