Jag var förra veckan på Arkitekturgalan på Konserthuset och de hade årets tema – Re-Think, Re-Build, Re-Use. I det kan man lägga flera viktiga frågor inom byggbranschen för närvarande! Ett hållbart och koldioxidfritt byggande har kommit högt upp på agendan och nästan varje byggprojekt tävlar om att var mest hållbart.
Men det är en stor utmaning som byggsektorn står inför. Både bostadsbyggandet, kontorsbyggandet och infrastrukturen har gått på högvarv under många år nu, och har man egentligen haft tid att göra rätt ”hållbara” val? Här kanske det behöver vara ett ”Re-Think”! Hur ska bostadsbyggandet och infrastrukturprojekten förändras och anpassas för en värld som ställer helt andra krav än vi har varit vana att hantera? Det gäller att ändra till ett nytt tankesätt när man planerar, projekterar och bygger projekt. Att inte tänka för att det ska gå fort och billigt, utan för att det ska vara resurssnålt och effektivt för en återanvändning.
Har man gjort rätt ”Think” när man river en 25 år gammal kontorsbyggnad för att man behöver en annan typ av kontorslokaler och bygger en ny kontorsbyggnad på samma plats? Här hade det behövt vara ”Re-Build” i stället!
”Det behövs nog en hel del Re-Think,
Re-Build och Re-Use för att alla i
byggsektorn ska nå fram dit!”
Vi måste nog planera våra projekt för att det ska kunna användas för en helt annan användning än idag, på ett sätt som vi inte riktigt vet hur det ser ut ännu.
Har man gjort rätt ”Build” när stomkonstruktion, fasadmaterial och installationer inte sammanfogas för att kunna tas isär? Här hade det behövt vara ”Re-Use” i stället! Här måste vi nog planera hur delar, komponenter och sektioner av byggnader sätts samman för att kunna plockas isär och återanvändas om byggnaden ändå måste byggas om till något annat.
Det som behövs är ett Re-Use ur många aspekter. Det behövs både ett Re-Think av kunskap och erfarenhet, för att kunna forma ett Re-Use av konstruktioner och material, som kan skapa en Re-Build av byggbranschen.
Vi kan inte fortsätta att bara bygga nytt utan detaljplaner inför framtiden. Vi måste bygga resurssnålt ur flera aspekter där vi också tar vara på alla våra resurser på rätt sätt.
Innan jag satte mig för att skriva den här ledaren hade jag först lyssnat på den nya Bostadsministern Per Bolund på Årets Bygge och han avslutade med att säga att ”alla i branschen har sin del i ett koldioxidfritt byggande för att bli en sektor som är i takt med tiden”. Det behövs nog en hel del Re-Think, Re-Build och Re-Use för att alla i byggsektorn ska nå fram dit!
Lars Hamrebjörk
lars@byggteknikforlaget.se






