
Nationalmuseum med ursprunglig takkonstruktion.
Nationalmuseum i Stockholm uppfördes som Sveriges första offentliga museibyggnad för de kungliga konstsamlingarna, som år 1792 överlåtits till staten. Vid invigningen, år 1866, bedömdes byggnaden som, den näst efter Stockholms slott, dyrbaraste och bäst uppförda byggnaden i landet. Byggandet av Nationalmuseum innebar genombrottet i Sverige för modern byggnadsteknik och industriellt producerat byggnadsmaterial.
Men tiden står aldrig still och ganska snart efter invigningen har den magnifika byggnaden börjat genomleva flertaliga moderniseringar och förändringar. De största förändringarna har skett redan under åren 1916–21. Då genomfördes en omfattande ombyggnad av tak-konstruktionen för att på plan 6 åstad-komma två helt nya utställningssalar med överljus och ge överljus till strömsalen samt förstora överljusen i övriga utställningssalar på plan 6. Det innebar också en påtaglig förändring av museets exteriör åt väster eftersom yttertaket över strömsalen lyftes cirka 3,5m för att få plats med den takljusförsedda vind som byggdes.
Också taken ovanför de från början öppna gårdarna tillkom så småningom. Taket över den igenbyggda södra gården tillkom år 1962, figur 15. Glastaket ovanför norra gården tillkom 1996 för att skapa plats för den nya restaurangen.
Den nya och mycket komplexa om-byggnaden och restaureringen av Nationalmuseum som påbörjades 2012 innebär en genomgripande upprustning av byggnaden efter åren av slitage men också en fullständig anpassning till nya, moderna miljö-, verksamhets- och säkerhetskrav.
Uppdraget
SWECO Structures fick konstruktions uppdraget från Statens Fastighetsverk att projektera den nya ombyggnaden. Nästan 40 procent av all K-projektering gällde takkonstruktioner. Både nya takstolar samt inre och yttre lanterniner, men också konstruktion för de nya glas-taken ovanför gårdarna samt projektering av nytt klimatskal och yttertak. Sweco Structures har också haft en fuktsakkunnig närvarande i projektet under hela projekterings- och produktionstiden.
Artikelförfattare
Ewa Karawajczyk, Sweco
Karin Ericsson, Sweco
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 4/19
Dela på:





