Nu lanserar Sveriges Byggindustrier (BI) den interaktiva webbutbildningen ”En säker arbetsplats”. Det vällovliga syftet med utbildningen är att öka kunskapen och medvetenheten om riskhantering, attityder och regler för att minska antalet tillbud och olyckor på landets byggarbetsplatser.
Ola Månsson, som är vd på BI, hoppas att denna webbutbildning ska ge alla medarbetare på byggarbetsplatserna en tankeställare om vad som är rätt och hur man ska bete sig för att göra sin arbetsplats säker för sina arbetskamrater och för sig själv.
Under cirka en timme får deltagarna i webbutbildningen följa personerna som arbetar på byggarbetsplatsen och vara med när de ställs inför olika vardagliga men riskfyllda situationer. Som åskådare och kursdeltagare sätts deras egen kunskap och insikt på prov. Under utbildningens gång blir de vittnen till hur arbetssättet och insikten förändras och gör att personerna i filmen blir mer medvetna om både risker och attityder.
Just attityden löper som en röd tråd genom hela utbildningen, som är uppbyggd kring tre huvuddelar; att upptäcka risker, att trivas på jobbet och att arbeta rätt.
”Alla initiativ som kan
minska olyckorna på landets
byggarbetsplatser är av godo”
Petra Flyborg, nationell projektledare för fokusområdet ”En säker arbetsplats” inom BI hoppas och tror att webbutbildningen ska bidra till en mer medveten attityd till säkerhetsarbetet på våra arbetsplatser, att säkerhetstänket ska bli lika naturligt på jobbet som när vi kör bil.
Den som har gått igenom hela utbildningen kan som sista moment genomföra ett test och även få ett intyg.
BI menar att webbutbildningen med fördel även kan användas i skolan för att redan där lägga grunden till en förbättrad säkerhetskultur och Petra Flyborg säger sig glädjande nog redan ha märkt ett stort intresse från yrkesutbildningarna. Petra Flyborg menar att ju tidigare vi pratar om säkerhet och arbetsmiljö, desto mer självklart blir det en del av vardagen, oavsett vilken bransch man senare väljer för sitt yrkesliv.
Webbutbildningen ”En säker arbetsplats” är ett branschgemensamt projekt där medlemsföretag, fack och arbetsgivarorganisationer inom bygg- och installationssektorn samverkat under hela processen.
Dela på:






