Konjunkturinstitutets Barometerindikator steg för tredje månaden i rad i september, till 106,8 från 104,7 i augusti, och fortsätter att visa på ett starkare läge än normalt i ekonomin. Bland de ingående sektorerna i näringslivet bidrog tillverkningsindustri samt bygg- och anläggningsverksamhet positivt till uppgången.
Bygg- och anläggningsverksamhet visar i konfidensindikatorn på ett betydligt starkare läge än normalt. Indikatorn ökade med 4,2 enheter mellan augusti och september, från 106,7 till 110,9. Detta betyder att företagen är mer nöjda med orderstockarna än förra månaden och förväntningarna på sysselsättningsutvecklingen på tre månaders sikt har stigit rejält.
”Aldrig får man vara
riktigt glad”
Smolk i glädjebägaren rapporteras dock från annat håll. Kompetensbrist och svårigheter att rekrytera nyckelpersoner i konsultbranschen och inom den teknikintensiva entreprenadbranschen riskerar att hämma tillväxten på byggmarknaden. Den slutsatsen drar Industrifakta i samband med att man presenterar höstens konjunkturrapporter för olika branscher i byggsektorn. Jens Linderoth på Industrifakta säger i en kommentar till undersökningen att gemensamt för många underentreprenörer, konsulter och teknikleverantörer i företagets paneler är att de har stora svårigheter att hitta rätt utbildad personal. Kompetensbrist upplevs av många företag som det största hotet mot den egna verksamheten och möjligheten att expandera. Alla har visserligen inte planer på att anställa i år, men eftersom behoven väntas öka, tack vare en fortsatt tillväxt för bygginvesteringarna, kan kompetensbrist bli en trång sektor, särskilt i tillväxtregionerna och storstäderna. I genomsnitt är det 85 procent av de intervjuade företagen som har svårigheter att hitta rätt typ av personal. Inom flera teknikbranscher är det inte på hantverkssidan som de största bristerna finns. Istället är det bristen på ledningspersonal och projektledare som den senaste tiden har ökat dramatiskt.
Dela på: