SGF-Nytt
Det är höst, men för SGF:aren finns det många anledningar att inte kura ihop sig i ett soffhörn, utan ta del av höstens rika SGF utbud. Runt om i landet arrangerar våra lokalavdelningar en jämn ström av studiebesök och seminarier. Alla med en lokal
förankring och möjlighet till nätverkande.
Den som vill förkovra sig har under hösten flera kurser att gå, och efter planeringsdagarna i november så släpps 2018 års
kursplan. Saknar du något i SGFs utbud? Hör av dig till info@sgf.net
Mät- och ersättningsregler skapar förutsättningar för kvalitet, arbetsmiljö och kalkyl
En projektgrupp har sedan 2016 arbetat med att ta fram ett branschspecifikt verktyg för upphandling av geotekniska fält- och laboratorieundersökningar. Det dokument som nu finns framme ska tydliggöra vad som ingår i olika moment, vad respektive moment omfattar samt skapa ett ramverk för prissättning.
Detta ger för beställaren ett upphandlingsverktyg som är relaterat till de moment som krävs och mängder kan regleras utifrån utfall. För konsulten erhålls ett verktyg att förhålla sig till som är utarbetat för att krav avseende arbetsmiljö uppfylls, erforderlig kvalitet erhålls och det ger en kalkylerbarhet.
Förhoppningen är att SGF rapport 2:2017 nu ska börjas tillämpas i branschen och på sikt bli ett gemensamt verktyg som säkerställer kvalitet, arbetsmiljö och kalkylerbarhet. Rapporten finns för nedladdning på www.sgf.net
Energibrunnar och undermarksbyggande – går det att samordna?
Installation av borrade energibrunnar ökar inom de större tätorterna i Sverige. Borrhålen sträcker sig ner till 200-300 meter under markytan. Samtidigt vill samhället utnyttja undermarken för utbyggnad av infrastruktur.
Ett exempel som kan nämnas är Stockholms län. Här planeras inom ramen för såväl Stockholms som Sverigeförhandlingen flera nya spårtunnelprojekt. Samtidigt planeras tunnlar för att försörja staden med system för kraft, avlopp och vatten. Energibrunnarna hamnar då i vägen för utbyggnaden av dessa undermarksanläggningar. Parallellt planeras i flera av de nya husbyggnadsprojekten batterier av borrade energibrunnar.
Kan vi underlätta processen för en ömsesidig planering och utnyttjande av undermarken? Den frågan ställs av Byggnadsgeologiska kommittén inom SGF i samband med ett seminarium i Stockholm den 25 oktober. För mer information och anmälan, se www.sgf.net.
Modernare byggregler
Kommittén för modernare byggregler har ett regeringsuppdrag att se över kapitel 8 och 10 i Plan- och bygglagen. SGF har
haft möjligheten att delta såväl de inledande rundabordssamtalen som referensgruppen avseende deluppdraget om standarder.
I diskussionerna framkommer att de olika teknikområdena har många gemensamma frågeställningar när det nuvarande regelverk. Men det finns även olikheter. En SGFare arbetar med naturens oberäknelighet, människans påverkan och klimatförändringar och det ställs krav på oss att utifrån begränsad mängd information (stickprov) bedöma jord, berg och vattens lämplighet som byggnadsmaterial utan att tumma på samhällets krav på erforderlig säkerhet och rekommendera robusta lösningar med tillfredställande säkerhet. Detta gör att vi delvis har en annan syn på vikten av hantering av risker och vilka möjligheter det finns att ställa krav på material.
Det ska bli intressant att se vilka rekommendationer som kommer ut från kommitteens arbete.