SGF-Nytt
Årets Grundläggningsdag med tillhörande dagen-innan-GD blev dagar som tydligt visar på den drivkraft och engagemang som finns i branschen och föreningen. Vi är vana vid att det finns kölista till GD-middagen, men i år var det även kölista för deltagande på dagen och till utställningen. Det blev en dag fylld med intressanta föredrag under temat Stött och blött, samt en utställning som denna gång innehöll ännu fler utställare som alla hade något extra i sin monter. Redan nu är vi många som ser fram emot nästa Grundläggningsdag, då det dessutom är 40-årsjubileum. Undras vad GD-kommittén planerar till nästa år?
SGF:s fortbildning
Under 2018 så fortsätter SGF sin satsning på att skapa förutsättningar fortbildning för den yrkesverksamma som arbetar med jord, berg, grundvatten och förorenade områden.
Förutom kursveckor och kurser spridda över året, så satsar föreningen på att bygga upp sin webbutbildningsportal. Under rubriken Fortbildning på SGFs hemsida hittar du löpande information om nyheter.
Här kan du bland annat läsa om de certifieringskurser som SGF arrangerar för den som vill bli certifierad provtagare.
För mer information se www.sgf.net.
SGF inkluderar jord, berg, grundvatten och förorenade områden
Efter ett år med funderande, diskuterande och skissande så beslutade föreningsstämman den 14 mars att SGF skulle anta de nya stadgarna med tillhörande arbetsordning. Det innebär att SGF numera är en förening som tydligt inkluderar alla som arbetar med; jord, berg, grundvatten och förorenade områden.
Föreningens uppdaterade ändamål är formulerat enligt följande: ”Föreningen har till ändamål att i ett nationellt och internationellt perspektiv främja utvecklingen av de vetenskapliga och ingenjörsmässiga aspekterna inom samhällsbyggande som är relaterade till jord, berg, grundvatten och förorenade områden.”
Under 2018 så kommer succesivt arbetet inom de fyra sektionerna att byggas upp. Det finns även tankar på att initiera nya arbetsgrupper såsom klimatförändringar, FEM, BIM samt nya lokalavdelningar. Vad som blir verklighet beror på vilka initiativ som kommer från SGFs medlemmar runt om i landet. Vill du bli medlem? Vill du bidra i arbetet? Hör i så fall av dig till info@sgf.net.
Grattis – Tommy, Magnus och Karin
Vid Grundläggningsdagen fick SGF åter möjlighet att lyfta fram tre personer som på olika sätt har gjort förtjänstfulla insatser för föreningen. Priset för bästa examensarbete gick till Tommy Pap, Chalmers för ett väl genomarbetat examensarbete om hur man kan hantera osäkerhet i geoteknik.
I år så var det med vemod som Sven Hansbos pris delades ut, eftersom vår förebild inte längre finns med oss och själv kan dela ut priset. Föreningen kommer att fortsätta dela ut hans pris för att minnas hans förtjänstfulla insatser för geotekniken. Priset delas ut till någon som går i Svens fotspår, vilket i år var Magnus Ruin.
SGFs pris delades ut vid GD-middagen. Årets pristagare är en föregångare inte minst för alla kvinnliga geotekniker, då Karin Lundström som fick priset, var den första kvinnliga doktorn i geoteknik i Sverige.
Motivering: Årets SGF-pris delas ut till Karin Lundström som är en mycket engagerad geotekniker med starka förankringar i klassisk geoteknik och inte minst genom sin delaktighet i arbetet med Skredkommissionen. Hon är ”Väg- och Vattenbyggare” i grunden och har varit drivande inom sitt ämnesområde inom stabilitetsrelaterade frågor vilka fortfarande präglar hennes vardag. Karin blev 1994 Sveriges första kvinnliga teknologie doktor inom geoteknikområdet och har sedan dess skrivit en rad vägledande dokument i jordmekanik och stabilitet. Karin har från sin roll som Geotekniker på SGI inom avdelningen för Klimatanpassning även satt en säkerhetsbetonad och grön prägel på geotekniken.