När höstens färger syns utanför fönstret då vet man att det är dags att börja planera för nästa år. SGF går nu in i årets verksamhetsplanering med kraft och det finns många nya spännande idéer och initiativ som ska utvärderas och sjösättas. På den internationella arenan funderar vi en del på hur vi kan utveckla kunskapsinhämtningen och medlemmarnas nytta av att vi har internationella moderföreningar. Speciellt ska nämnas att IAEG, International Association of Engineering Geology, anordnar Europas tredje regionala konferens 20-24 september 2020. Det är en regional satsning som är högst välkommen då den lyst med sin frånvaro under lång tid och sett till antalet europeiska medlemmar inom organisationen så utgör dessa nästan hälften av IAEG:s medlemmar totalt. Förhoppningen är att konferensen är här för att stanna och kommer att bidra till ett ökat samarbete inom Europa, såväl inom som mellan akademi och bransch. Konferensen äger rum i Aten och arrangeras av landets nationella grupp.
Carolina och Arthur rapporterar från EYGEC 2019

Kefaluka Resort Hotel.
European Young Geotechnical Engineers Conference (EYGEC) var i år samarrangerat med 1st Mediterranean Young Geotechnical Engineers Conference och Workshop on Challenges of Offshore Geotechnical Engineering. Vi var ca 50 deltagare i EYGEC, varav 38 unga geotekniker presenterade resultat från examensarbeten, doktorandstudier eller utvecklingsprojekt på företag. Konferensen var förlagd på Kefaluka Resort Hotel, beläget ca 20 km sydväst om Bodrum och ca 60 km från Milas-Bodrum flygplats. Vid utlysningen av konferensen inbjöds så gott som alla geotekniska fokusområden men deltagarpresentationerna var främst fokuserade på frågeställningar om pålning, grundläggning av byggnader, täthet och stabilitet i bankar (både dammkonstruktioner och vägbankar), fält- och laboratoriemetoder samt bergtunnlar. Av de längre inledande presentationerna stod speciellt Professor Pierre Delage ut med sin berättelse om ”The Mechanical Properties of Martian Soils: Insights From In Sight”. Presentationen beskrev ett mycket omfattande forskningsprojekt för fältundersökningar på Mars som bl a innefattar att ta jordprover och studera dem och markytan i mikroskop, utföra temperaturmätningar i marken ned till 5 m djup genom att trycka ned en sond, och mäta markrörelserna med en separat seismometer. Det största orosmomentet var landningen, både med risk för skador på utrustningen och att inte landa på en tillräckligt plan yta. Etablering, utförande och dokumentation sker med 8 minuters fördröjning mellan jorden och Mars och kommer pågå till åtminstone november 2020. På plats i Kefaluka var konferensen ett välarrangerat event där fokus på unga geo-ingenjörer väl utstrålades. Vi kan varmt rekommendera att delta i EYGEC, som medlem i SGF kan man ansöka om att få representera Sverige på denna årligen återkommande konferens. Mer info finns SGF:s hemsida www.sgf.net.
Årets deltagare från SGF på konferensen, tillika rapportörer från resan, var Carolina Sellin, Chalmers tekniska högskolan, och Arthur Jedenius, Ramboll Sweden AB.
Förstudie certifierad provtagning i praktiken
SGF:s sektion förorenade områden har initierat en förstudie om hur certifieringen av provtagning fungerar i praktiken. Det övergripande syftet är att säkerställa att den certifierade provtagningen följer certifieringsordningen på ett effektivt och likriktat sätt inom branschen. Förstudien ska identifiera och prioritera förbättringsmöjligheter samt ta fram en projektansökan som förväntas finnas klar under november månad. Leo Regazzoni, WSP, är projektledare för förstudien och kommer att presentera förstudien på Renare Marks seminarium om provtagning den 6 februari 2020. Välkomna att delta i seminariet! Mer info finns på hemsidan www.renaremark.se.
Tveka inte att höra av dig till oss om du vill bli medlem eller engagera dig. Vi nås enklast via e-postadressen info@sgf.net. Läs gärna mer om vår förening på www.sgf.net.
Dela på:





