SGF-Nytt
Jubileumsåret har startat och firandet är i full gång på lokalavdelningarnas årsmöten. Verksamhetsplaner och budget har fallit på plats och medlemmarna har åtskilliga kurser som lokala arrangemang att se fram emot. Är du extra nyfiken på vad vi ska hitta på under 2020? Besök vår hemsida och ta del av vår verksamhetsplan vars bilagor ger kortfattade beskrivningar av föreningens alla ambitioner under året. Förhoppningsvis hittar du något riktigt spännande som intresserar just dig.
Certifierad provtagning i praktiken
Sedan juli 2017 är det krav på certifierad provtagning för alla provtagningar som finansieras med bidrag från det statliga anslaget 1:4. Dock råder det en osäkerhet i branschen kring hur en certifierad provtagning ska genomföras i praktiken, vilket slutar i att beställare och utförare gör avsteg från, eller bortser helt från, den certifierade provtagningen. Under förra året genomfördes en förstudie som visade att det finns en diskrepans mellan certifierad provtagning ”på papperet” jämfört med det praktiska utförandet. Vidare visade svaren att det råder en viss okunskap om syftet och fördelarna av en certifierad provtagning varför det finns behov av kunskapshöjning. SGF har beviljat medel för projektet ”Certifierad provtagning i praktiken” vars syfte är att säkerställa att certifierad provtagning följer certifieringsordningen på ett effektivt och likartat sätt i hela branschen. Projektet inkluderar att tydliggöra kraven som ställs i certifieringsordningen samt reda ut vissa praktiska delar så som Chain of Custody och kontrollprover. Projektet är tänkt att resultera i en manual avseende certifierad provtagning vilken bör fungera som vägledning för såväl beställare, provtagare som laboratorier. Övrig projektfinansiering söks från Naturvårdsverket och Trafikverket.
SGF ska bidra till bättre kommunikation
I många viktiga markprojekt arbetar geotekniker sida vid sida med bergtekniker och hydrogeologer. Olika bakgrund och utbildning kan försvåra kommunikationen mellan dessa grupper. SGF startar nu ett projekt vars syfte är att göra det enklare för geotekniker att förstå hur man projekterar i berg och tar hänsyn till grundvatten. Projektet ska också bidra till att underlätta kommunikationen mellan geotekniker och bergtekniker när det gäller gränssnittfrågor rörande jord och berg. Detta ska uppnås genom att geotekniker får ökad kunskap om materialegenskaper jord/berg och förståelse för skillnader och likheter mellan tekniker att undersöka, projektera och bygga i jord och i berg. Betydelsen av grundvattnets påverkan är också central liksom förståelsen av språkbruk och praxis. Projektet redovisas i kompendieform som ger en introduktion till de fundamentala delarna av bergmekaniken utgående från bergets bildningssätt, hur man provtar och klassificerar berg och ur dessa resultat designar berganläggningar. Det skall även finnas beskrivning av hur man tar hänsyn till inverkan av grundvatten på tunnlar, fundament och slänter samt hur man kontrollerar grundvatten genom tätning. I begränsad omfattning behandlas även bergunderhåll. Projektet avrapporteras i sin helhet under mars 2021.
Du missar väl inte NGM 2020?
Finska geotekniska föreningen har i år nöjet att inbjuda oss till 18:e Nordiska geoteknikermötet (NGM) i Helsingfors, en stolt tradition hos våra nordiska länder som går av stapeln vart fjärde år. Konferensens tema är ”Urban geotechnics” och verkar för att sammanbinda globala trender med regionala och lokala utmaningar inom geotekniken. Urbanisering, digitalisering, standardisering och klimatförändringar utmanar oss i vårt sätt att arbeta och tänka. Därför finns NGM där för oss, för att vi ska lära av varandra och bygga nätverk. Vi ses väl i Helsingfors 25-27 maj?
Tveka inte att höra av dig till oss om du vill bli medlem eller engagera dig. Vi nås enklast via e-postadressen info@sgf.net. Läs gärna mer om vår förening på www.sgf.net.
Mer information från SGF
Dela på: