Ett riktigt gott nytt år önskar vi alla medlemmar och läsare. Svenska geotekniska föreningen har planerat för ett innehållsrikt år där vi hoppas på fysiska träffar men i väntan på dessa fortsätter vi med bland annat våra intressanta webbinarier och kurser. Årets schema för kursverksamheten hittar ni på vår hemsida www.sgf.net där ni också kan ta del av de webbinarier som varit och de som löpande tillkommer. Missa inte live-presentationen av året som gick och planerna framåt den 17 mars på föreningens årsmöte. Välkomna!

Figur 1: Källa Statens Järnvägars geotekniska kommission 1914-22: Slutbetänkande avgivet till Kungl. Järnvägsstyrelsen den 31 maj 1922.
En sondering av vikt

Figur 2: Källa SS-EN ISO 22476-10:2017.
Det kan ha gått under mångas radar att vi sedan 2017 har en internationell standard för utförande av viktsondering. Historiskt sett är detta en svensk metod som utvecklades för 100 år sedan i samband med arbetet inom Statens Järnvägars geotekniska kommission 1914-22. Historiskt så mättes hur långt borrningsdjupet var för 25 halva varv. Det sättet att registrera lämnade vi för många år sedan och registrerar istället antalet halva varv per 20 cm sjunkning. Däremot sättet att utföra sonderingen är nästan den samma. När metoden togs fram var den manuell och man använde 19 mm förlängningsstål och enligt dagens arbetssätt utförs med 22 mm stänger och oftast maskinellt.
År 1999 kom föreningens Metodbeskrivning för viktsondering, SGF Rapport 3:99 och år 2017 blev sonderingen internationellt standardiserad i SS-EN ISO 22476-10:2017. Men oberoende av utvecklingen sedan början av 1900-talet är spetsen alltjämt den samma.
Sammanfattningsvis kan man säga att denna metod har räddat 1000-tals liv genom åren runt om i världen. Den används inte lika frekvent i Sverige som för 30 år sedan då CPTU-sonden gjorde sin entré, men likväl en metod med svenskt ursprung. Tänk dock på att den ska utföras med 22 mm stänger för att vara korrekt utförd. Vill du veta mer så läs standarden och SGF:s Notat 1:2014.
Flyttanmälan GD – boka in 7 oktober 2021
Arbetsgruppen för vår branschdag Grundläggningsdagen har dragit igång planeringen inför en fysisk Grundläggningsdag 2021. Vi längtar efter att få träffas igen, utställare, deltagare, föredragshållare och sponsorer och för att öka möjligheten att få träffas har vi beslutat att flytta Grundläggningsdagen till den 7 oktober. Vi kommer att vara på Stockholmsmässan i Älvsjö och middagen hålls i Vinterträdgården på Grand Hotel. Anmälan till GD2021 kommer öppna i juni 2021. Varmt välkomna!
Utveckling av Carbon footprint
Under 2021 kommer en förstudie starta med syfte att uppdatera SGF:s koldioxidverktyg Carbon Footprint. Verktyget riktar sig framförallt till konsulter som använder verktyget på uppdrag av kommuner och verksamhetsutövare. Verktyget kan användas för att jämföra utsläpp av koldioxidekvivalenter från undersökningar och olika typer av åtgärdsmetoder vid
arbete med förorenade områden. En större revision av verktyget har identifierats och förstudien kommer bland annat att omfatta insamlande av erfarenheter och behov från beställare och användare, analys av marknadens behov och tillgång till data, definiera utvecklingsparametrar och samla in input från systemutvecklare för att identifiera potential med verktyget och kopplingar till data.
Dela på:





