Att det förekommer diskriminering på grund av könsroller är väl känt bland svenska ingenjörer. Detta bekräftas i högsta grad i en färsk undersökning, Jämställdhetsrapporten, som undersökningsföretaget Novus nyligen har genomfört på uppdrag av konsultkoncernen Projektengagemang. Mer än var fjärde kvinna, eller 26 procent, berättar nämligen i undersökningen att de känt sig diskriminerade på sin arbetsplats på grund av sitt kön sedan de blev ingenjörer. Bland männen däremot är motsvarande siffra endast en procent.
Rapporten baseras på telefonintervjuer där 500 aktivt arbetande svenska ingenjörer har fått svara på frågor om jämställdhet inom ingenjörsbranschen. Det nedslående resultatet visar att det fortfarande är mycket stor skillnad mellan könen.
På vilket sätt kvinnorna i undersökningen har upplevt att de blivit diskriminerade på skiljer sig mellan de svarande. Men de flesta, närmare en av fem kvinnor, uppger att de fått mindre utrymme och möjlighet att prata på möten. Många uppger dessutom att lägre lön och kollegor som talar nedlåtande till dem är sätt de upplevt diskriminering på. Det uppger tolv respektive åtta procent av kvinnorna i undersökningen.
”Det är skrämmande att var
fjärde kvinnlig ingenjör
känner sig diskriminerad på
på sin arbetsplats 2015”
Anledningen till att den enda procent av männen som upplevt att de blivit diskriminerade på sin arbetsplats skiljer sig helt från kvinnorna. Femtio procent av männen som i undersökningen säger sig blivit diskriminerade uppger nämligen att de antingen blivit mobbade av kollegor eller upplevt irritation från sin chef vid hämtning på dagis eller vid vård av sjukt barn.
Per-Arne Gustavsson, vd för Projektengagemang, påpekar i en kommentar till undersökningen att idag är endast var fjärde ingenjör kvinna och detta är enligt honom och företaget ett stort problem för hela branschen. Det tas på allvar men samtidigt görs det alldeles för lite åt detta problem. Han menar helt riktigt att den här undersökningen är ett bevis på att alla aktörer i branschen bör ta sitt ansvar och börja arbeta för en förbättring.
Dela på:






