För att främja spårbarhet inom träindustrin leder branschorganisationen Svenskt Trä ett projekt för introduktion av Global Trade Item Number, GTIN. Det är ett världsunikt identifikationssystem för varor och tjänster som ingår i GS1-standarden och används av en rad branscher. Målet är att flytta fram byggbranschens positioner kring standardiserade digitala lösningar och förenkla de val som leder fram till minskad klimatbelastning, ökad effektivitet och spårbarhet.
Tanken på att standardisera data för byggprodukter är inte någonting nytt. Den väcktes redan i början av 2000-talet och konkretiserades när Byggmaterialhandlarna bildade branschrådet Vilma. År 2011 sjösattes VilmaBas som Svenskt Trä utvecklat tillsammans med Byggmaterialhandlarna. Det är ett branschgemensamt register som utifrån egenskaper beskriver ett sortiment med de vanligaste standardprodukterna i trä.
I april 2018 tog byggbranschen ett gemensamt beslut om att GTIN ska vara den gemensamma identifikationen för alla producenter och leverantörer, på samtliga byggprodukter. GTIN är en förkortning av Global Trade Item Number som är unik artikelidentitet inom GS1-standarden och används av en rad olika branscher över hela världen. Bakom branschens beslut låg EU:s förordning nr 305/2011 som ställer krav på hållbarhet och spårbarhet genom hela byggprocessen, tillsammans med byggbranschens krav på ökad digitalisering.
All information samlad på ett och samma ställe
Sedan dess har arbetet fortgått och 2018 startade Svenskt Trä ett utvecklingsarbete kring standardisering och digitalisering för att möta behoven från aktörerna i värdekedjan. Siktet är inställt på att hitta ett ”enhetligt språk” som fungerar för alla inblandade parter och gör att all information om en produkt enkelt och smidigt kan vandra hela vägen genom projektet, från planta till färdig konstruktion.
Målsättningen är att satsningen ska leda till ökad information om träprodukter som i sin tur bidrar till ökad produktivitet, effektivare byggproduktion, minskad klimatbelastning och större möjligheter till återbruk. I praktiken ska exempelvis plankan som köps direkt i bygghandeln, de förtillverkade väggarna och limträbalken som bär upp en konstruktion kunna spåras tillbaka till den skog där trädet ursprungligen växte. Med hjälp av produkternas unika GTIN blir det på så sätt möjligt att på detaljnivå uppge vad vi har byggt, bygger och ska bygga.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 4/21.
Artikelförfattare: Christer Green, Svenskt Trä.
Dela på: