
Figur 1: Bulleråtgärder från källa till mottagare.
Förtätning runt järnvägsstationer och infrastruktur kan leda till fördelar ur klimat- och resurseffektivitetsynpunkt. Att bo i närheten av transportnoder kan minska bilberoendet och möjliggöra mer hållbara resor. Samtidigt orsakar buller från järnvägstrafiken störningar och negativa hälsoeffekter för de boende och förtätningen kan därför leda till att antalet exponerade för buller ökar, med ökade samhällskostnader som följd. Projektets syfte är att underlätta implementeringen av bulleråtgärder i infrastrukturen vid järnvägsstationer och därigenom möjliggöra klimatsmart och hållbar förtätning i kollektivtrafiknära lägen, samt effektivt resursutnyttjande av åtgärder vid källan. Målet är att sammanställa en digital verktygslåda med metodik och exempelsamling för demonstration av tekniska bullerdämpande åtgärder i järnvägsinfrastrukturen.
Förtätning och hållbart resande
Förtätning runt stationer skulle kunna resultera i lägre bullernivåer under för-utsättning att resorna i större utsträckning övergår från bil till cykel eller gång [1]. Men dagens utveckling går mot att trafikarbetet och bullernivåer inte minskar, utan snarare tvärtom att fler människor bor i mer bullerutsatta områden.
Nyligen införde regeringen en förordning med preciserade bullerriktvärden och regler för hantering av avsteg vid bostadsbyggande som möjliggör att mark som tidigare inte kunde användas för bostäder numera kan bebyggas under förutsättning att kraven för bullernivåer inomhus uppfylls samt att bostäderna utformas med hänsyn till bullersituationen [2]. I bullerutsatta miljöer är det därför idag i vissa fall bullernivåerna som är dimensionerande för fasader och fönster, speciellt där lågfrekvent buller förekommer. För att klara att uppfylla rimliga inomhusnivåer behöver mer isoleringsmaterial och dyrare fönster väljas än vad som är motiverat enbart ur värmeisolerings- och energieffektivitetssynpunkt.
Projektet God ljudmiljö i stations-samhällen genomfördes för att skapa örutsättningar för fler bostäder i klimatsmarta lägen och resurseffektivisering genom att underlätta för val av åtgärder vid källan och infrastrukturen i stället för vid byggnaderna.
Fastighetsvärden ökar vid etableringar och exploatering nära kollektivtrafiknoder, som järnvägsstationer och tunnelbanestationer. Dessutom ger sänkta bullernivåer också en ökning av fastighetsvärden, vilket avspeglar sig till exempel i ASEK, Trafikverkets modell för samhällsekonomiska kostnader för buller [3]. Värdeökningen ger möjligheter till olika finansieringsalternativ för investeringar i bulleråtgärder. Investeringar i miljöförbättrande åtgärder i infrastrukturen i närmiljön runt stationer och järnväg kan därmed motiveras av exploatören. Nya samarbetsformer, ekonomiska modeller och innovativa finansieringsmodeller behöver också utvecklas och testas för svenska förhållanden för att hitta framkomliga vägar för implementering av bulleråtgärder.
Verktyget är öppet tillgängligt och en exekverbar version för PC kan laddas ner via www.sourceforge.net/projects/ljud-miljo-i-stationssamhallen/.
Källkoden är öppet tillgänglig via www.github.com/larssonkrister/Stationsnara/. Verktyget är utvecklat för att fungera i webläsaren Chrome.
Slutrapporten finns tillgänglig på DiVA portalen http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:ri:diva-40516.
Artikelförfattare
Krister Larsson
RISE
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 3/2020.
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på:





