Förbifart Stockholm är en viktig tillväxtfråga för Stockholmsregionen. Vägen behövs för att avlasta Essingeleden och klara kapaciteten i trafiksystemen i en region som växer med två fullsatta bussar varje dag. En majoritet av länets ansvarskännande politiker är rörande överens om detta. Om Förbifarten försenas med ett år, som politikerna nu tvingat Trafikverket att göra, så uppges den samhällsekonomiska förlusten bli minst två miljarder kronor. Dessutom tillkommer direkta förseningskostnader som drabbar skattebetalarna när påbörjade arbeten avbryts och planer förhalas.
Anna Wersäll, näringspolitisk expert vid Stockholms Handelskammare, påpekar i en kommentar till Trafikverkets beslut att hela 88 procent av invånarna i Stockholms län har röstat på riksdagspartier som vill bygga Förbifarten och att blunda för det är märkligt ur ett demokratiskt perspektiv. En frysning av Förbifarten fram till 1 maj 2015 kommer att kosta skattebetalarna miljardbelopp i utebliven samhällsnytta och projekteringspengar.
”Ansvarslös frysning av
Förbifarten kostar
skattebetalarna miljarder”
Stockholmarna har varken tid eller råd att vänta på Förbifarten menar Anna Wersäll. Det behövs ny kollektivtrafik och nya vägar. Om Förbifarten inte byggs kommer trafikinfarkten att förvärras och det drabbar stockholmarna. Detta är enligt Anna Wersäll inte en ansvarsfull politik.
Förbifartens betydelse för länet sammanfattas av Handelskammaren med följande fyra punkter:
• Förbifart Stockholm behövs för den ekonomiska tillväxten. Om företagen kan attrahera personal från hela regionen och leverera varor och tjänster utan att fastna i bilköer gynnas ekonomin.
• Förbifart Stockholm behövs för en växande trafik eftersom Stockholms län de senaste tolv åren har växt med 303796 invånare.
• Förbifart Stockholm ger bättre kollektivtrafik eftersom den skapar goda möjligheter till en bra kollektivtrafik med buss. Stockholmsregionen behöver både Förbifarten och utökad kollektivtrafik.
• Förbifart Stockholm binder samman norra och södra Stockholm, vilket ger de boende bättre möjligheter att bo och arbeta i de olika delregionerna.
Dela på:






