Tillväxten i Stockholm är hotad av en allt svårare situation på bostadsmarknaden. Detta faktum tycks de flesta vara ense om och nu när valet närmar sig försöker alla politiker, i såväl riksdagen som på det lokala planet, att överträffa varandra med mer eller mindre verklighetsförankrade förutsägelser om hur det framtida bostadsbyggandet ska bli – bara de får just din röst i höstens val. Hur ser då verkligheten ut i Stockholm?
Tyréns har på uppdrag av Stockholms Handelskammare kartlagt den byggbara marken i Stockholms län samt i Uppsala. Rapporten ”Markbrist stoppar nybyggen” presenterades nyligen på Stockholms Handelskammares seminarium ”Var kan vi bygga bostäder?”. I rapporten har Tyréns lagt alla restriktioner – ett trettiotal för hur marken får användas – på varandra i en karta. Resultat: Det finns inte någon mark kvar att bygga på i Stockholm.
”Nu måste det saneras bland
restriktionerna för
markanvändning”
Sarah Bragée, chef för avdelningen Strategisk samhällsanalys på Tyréns i Stockholm, har tillsammans med företagets expertis inom geografiska informationssystem (GIS), undersökt möjliga områden för exempelvis nya bostäder och hon kunde således konstatera att det inte fanns någon mark kvar alls att bygga på. Hon påpekar dock att vissa restriktioner säkert är lätta att få prövade, men det tar ju ändå tid och pengar från de som faktiskt vill bygga. Frågan är, undrar Sarah Bragée, om Länsstyrelsen har möjlighet att kunna väga olika intressen mot varandra, till exempel bostadsbehov kontra behovet av opåverkade områden?
Rapporten är förvisso ett inlägg i debatten om bostadsbyggandet. Stockholms Handelskammare vill enligt uppgift inspirera till debatt om markanvändning och riksintressen och visa på ett av många hinder mot att det byggs fler och billigare bostäder. Handelskammaren har som ett experiment prövat att lyfta bort några restriktioner för att se vad som händer med kartan. Experiment visar enligt Handelskammaren att det går att behålla de flesta typerna av skydd för värdefull natur, fornminnen och kulturmiljöer och ändå frigöra områden motsvarande ett helt Stockholm till för bostadsbebyggelse.
Det är hög tid att politiker på alla plan ser till att berörda myndigheter sanerar bland sina restriktioner för markanvändning om inte Stockholms utveckling, landets tillväxtmotor, helt ska stoppas på grund av den tilltagande bostadsbristen.
Dela på: