Carl Michael Johannesson i Bhutan:

I Bhutan finns stränga bestämmelser för hur man ska utforma husen. Tradition och teknik styr. När man bygger i städerna, till exempel flervåningshus med betongstomme, modifierar man ofta i material och tradition. Det utskjutande takpartiet är karakteristiskt för större byggnader på landsbygden. Det normala byggnadssättet är att låta takfoten vara helt öppen så att hela taket, inklusive gavelspetsar ligger fritt på pelare ovanför själva vindsbjälklaget. Detta för att kunna ventilera vindsutrymmet och torka det som förvaras där. Formspråket försöker man bevara även i den nya stadsbebyggelsen, som här i Paro.
Foto: Carl Michael Johannesson
Bhutan är ett kungadöme beläget på Himalayas sydsluttning med Indien i söder och Kina i norr.
Till ytan är landet något större än Jämtland, cirka 40000 kvadratkilometer och befolkningen uppgår till omkring 750000. Innan man införde demokrati och allmänna val förekom siffror allt emellan en halv och två miljoner.
Bhutan är ett bergigt land med djupa floddalar och raviner. De högsta topparna är över sjutusen meter höga. I söder är höjden över havet endast något hundratal meter. Landets högsta berg, Gangkhar Puensum, når 7562 meter över havet. Bergen är heliga och bergsbestigning är i lag förbjudet. Det innebär att landets högsta berg inom överskådlig tid kan komma att förbli världens högsta obestigna bergstopp.
Artikelförfattaren Carl Michael Johannesson, är till vardags lärare vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH), i Stockholm där han svarar för masterutbildningen i teknisk design på Skolan för industriell teknik och management (ITM).
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 4/15.
Dela på:





