Hela Sverige fick hicka under morgonfikan när man på hörde på morgonsändningarna på TV att ”Det kan bli krig i Sverige!” – men är det inte ”kris” man menade?
När man läser i pressmedelana som ramlat in till redaktionen den senaste tiden så finns det många utmaningar att ta tag i för byggbranschen. ”Det blir ett dramatiskt bostadsunderskott”, ”Flest varsel i byggbranschen under sista kvartalet”. ”Satsa på omställningsstödet – och stoppa byggkrisen”. Ett annat pressmeddelande som kom i veckan var ”Fler medlemmar i Sveriges Ingenjörer…” – det är väl positivt för förbundet, men kanske tecken att det börjar bli lite ”oroligt i leden” bland Sveriges ingenjörer och konstruktörer. Men kanske ännu mer orolig är man för ryktet jag hört att ansökningarna till civilingenjörsutbildningarna inom samhällsbyggnad sjunker och framför allt i norr – där Sverige verkligen ska växa framöver! Det får inte bli en kompetensflykt bland ingenjörer och konstruktörer inom byggsektorn, som det blev under krisen under 90-talet. Framför allt om det heller inte fylls på med bra kompetens från civilingenjörsutbildningarna framöver. Här gäller det att byggbranschen samt regering och riksdag inte sitter och sover – det gäller att vara vaken och agera innan det är för sent. Ska Sverige kunna hantera utmaningarna framöver med extremväder, kris och extraordinära påfrestningar på samhället från öst, så gäller det att det finns en välutbildad och stark samhällsbyggnadssektor. Där man både behåller den kompetens man har och fyller på med ny och välutbildad kompetens.
” … Du får helt enkelt mer sagt
genom att hålla tyst”
Många som läser det här numret av Bygg & teknik får det som vanligt på Grundläggningsdagen. Där kommer säkert diskuteras hur skredet i Munkeröd ska undvikas framöver. Att det behövs en kompetensutveckling inom hela samhällsbyggnadssektorn!
För Bygg & teknik så lämnar vi det svarta året och går in på ett ljusare år. Vi byter färg och ser fram emot ännu ett år med intressanta och utvecklande artiklar som kan bidra för en ljusare framtid för byggbranschen. Vi går in i ett skottår och ni får snart en extra dag att utveckla er på, och det kan vara viktigt för byggbranschen att göra det.
Bygg & teknik gör sitt bästa för att vara en källa där våra läsare och branschen kan bli ännu bättre och vi hoppas att det blir ljusare rubriker för byggbranschen i media framöver. Det gäller att inte tappa tempot under lite mörkare år utan att satsa sig in mot kommande ljusare år. Slutligen vill jag puffa för en krönika i DN från en av mina gamla KTH-kompisar – Patrik Hadenius. Gör trettondagen till – tankestreckets dag! (www.dn.se/kultur/patrik-hadenius-gor-trettondagen-till-tankstreckets-dag/). ”Ju mer du har att säga – ju viktigare ditt budskap är – desto mer betyder pausen. Du får helt enkelt mer sagt genom att hålla tyst. Men i en tid när allt ska vara produktivt och effektivt är pausen provocerande.”. Det gäller att fylla på med ingenjörer som är tillräckligt kompetenta att det räcker med att de finns – och inte måste höras för att bidra till utvecklingen.
Lars Hamrebjörk
lars@byggteknikforlaget.se