Det är mycket fokus på plastmaterialen för närvarande.
I media, bland allmänheten och bland forskare, diskuteras plastmaterialens existensberättigande. Bioplaster, det vill säga plaster tillverkade av förnyelsebara råmaterial, är ett intressant alternativ och ett steg bort från fossilbaserade material och intresset för dessa material är stort. Nordisk Bioplastförening arrangerar i september tre seminarier om bioplaster i Stockholm, Helsingfors och Oslo.
All plast som slängs i naturen skräpar ner och stora mängder flyter omkring i världshaven. Men hur är det med bioplasterna? Innebär begreppet att de alltid är nedbrytbara eller komposterbara? Kan vi bara slänga dem i naturen som då tar hand om nedbrytningen? Är de dyrare än fossila plaster? Har de andra egenskaper? Vad händer i framtiden och inte minst hur ser återvinningen ut för framtidens material? Frågorna är många.
Det här är frågor som vi kommer att diskutera på endagsseminarierna, säger Hans Friedsam, ordförande i Nordisk Bioplastförening som idag har ett sextiotal medlemsföretag. Jämfört med de traditionella plast-materialen är bioplasterna en unga material och det finns stor okunskap.
Vi jobbar intensivt med att sprida kunskap och våra seminarier i Stockholm, Helsingfors och Oslo är exempel på det. Seminarieprogrammet innehåller en stark mönstring av kunniga och engagerade talare från flera viktiga aktörer inom bioplaster – både tillverkare, konverterare och användare.
Mer info finns på webbplatsen: http://event.nordicbioplastic.com/ Se även: www.nordiskbioplastforening.se