Bygg & teknik ger sig in på sitt 110:e år med stort intresse. Vad kan valet i höst innebära för bostadsbyggandet och infrastrukturen? Vilka tekniska frågor kommer att dyka upp inom byggsektorn under året? Och kommer bostadspriserna att falla?
Vi kommer att fortsätta vara en viktig kanal för kunskap och information inom byggtekniska frågor i den tryckta mediavärlden. I dagens mediabrus är det viktigt att man också i lugn och ro han hämta in kunskap. Vår ”mediakompis” Byggindustrin ser glädjande ut att få leva vidare, och det tycker jag är bra för byggsektorn. Man behöver något att bläddra i vid lunchrasten på jobbet och inte bara scrolla på mobilen.
Vad kan vi då ha att se fram emot under 2018? Många stora och spännande byggprojekt går in ni nya faser och kommer att resultera i nya utmaningar för projektörer och byggare. Det ger möjlighet för många ingenjörer att presentera nya kunskaper i spännande artiklar i Bygg &
teknik. Förbifart Stockholm, Slussen och alla pågående och nya bostadsprojekt i huvudstadsregionen kommer att resultera i utmaningar och anledningar att prova ny teknik. Västlänken i Göte- borg och Nyhamnen i Malmö liksom flytten av Kiruna Stad är andra spelplaner för ny teknik inom byggbranschen.
”Hur kan man bygga
billigare men ändå bättre?”
Ny kunskap och ny teknik stöter dock ibland på ”gamla” byggregler och standarder som hindrar utvecklingen av byggandet. Det ska därför bli intressant att se vad Kommittén för modernare byggregler (www.modernarebyggregler.se) kan komma fram till. I nästa nummer av Bygg & teknik kommer du att kunna läsa om vad det första delbetänkandet har kommit fram till.
Hållbart byggande är en annan intressant fråga som kommer att fortsätta under året. Kommer byggmaterialen att fortsätta konkurrera med varandra om vem som är mest hållbart, eller ska man äntligen sätta sig ner och gemensamt ta fram ett hållbart byggande? Här bör det nya Informationscentrum för hållbart byggande (www.ichb.se) kunna spela en viktig roll.
Jag ser också fram emot hur den nya Generaldirektören på Boverket, Anders Sjelvgren kan utveckla och förnya bostads- och samhällsbyggandet i Sverige. Det jag hittills hört är mycket lovande.
En stor och viktig utmaning för hela byggsektorn kommer att vara hur man kan bygga billigare men ändå bättre! Det lukrativa borättsbyggandet från de stora byggbolagen har inte riktigt släppt fram nya innovationer inom bostadsbyggandet. Men ska vi kunna bygga alla nya bostäder som behövs i de flesta av kommunerna framöver så måste byggsektorn släppa fram nya innovationer och ny teknik. Jag hoppas att vi kommer att se flera intressanta artiklar i Bygg & teknik i detta ämne, som också kommer att resultera i nytt och innovativt byggande.
Dela på:






