
Illustration över försöksuppställningen.
Att dörrar för utrymning ska slå i utrymningsriktningen har länge varit en del av byggreglerna. I nu gällande regelverk anges att inåtgående dörrar kan användas i lokaler där köbildning inte förväntas ske, vilket exemplifieras med lokaler för färre än 30 personer. I vissa fall innebär denna kravställning problem då det kan finnas motstridiga krav från bland annat stadsbyggnadskontor och liknande. För att kunna utforma alternativa lösningar är grunden till kravet viktigt och även hur utformningen med inåtgående dörrar påverkar utrymningssituationen ur olika aspekter. Under 2017 och 2018 har två nya studier om utrymning genom inåtgående dörrar utförts vid Lunds Universitet. Med hjälp av dessa studier kan nya slutsatser kring kravställningen dras vilket kan ge nya rekommendationer för vad som behöver beaktas vid alternativa utformningar.
När en byggnad byggs eller ändras finns det förutom brandskydd andra intressenter och kravställare. Exempel på sådana intressenter kan vara antikvariska hänsynstaganden, önskemål från stadsbyggnadskontor och tillgänglighetskrav. För att ta hänsyn till dessa krav finns ibland önskemål om att utreda huruvida dörrar kan accepteras med slagriktning mot utrymningsriktningen, även för lokaler som inte uppfyller förutsättningarna i det allmänna rådet enligt Boverkets byggregler.
Kravhistorik
Kravet att dörrar ska slå utåt i utrymningsriktningen har varit en del av byggreglerna sen Svensk Byggnorm 1967. Från början angavs undantag för lägenhetsdörrar, vilket i 1975 års upplaga av samma norm utvidgades till att även omfatta hotell, kontor på upp till 600 m2, undervisningslokaler för högst 30 personer och mindre butiker. I nu gällande regelverk (BBR 25) anges i föreskriftstexten att inåtgående dörrar endast får användas för utrymning om köbildning inte kan förväntas uppstå framför dörren. I det allmänna rådet är kravställningen ungefär den samma som från SBN 1975, fast storleksangivelsen på kontor har ändrats till ”mindre kontor”. Det finns ingen vägledning kring vad som avses med köbildning utöver de 30 personer som anges i rådet. Någon bakgrund till varför just 30 personer valts som nivå finns inte angiven.
Artikelförfattare:
Annie Lennartsson, Fast Engineering
Leyla Babayan, Fire Safety Design
Matilda Weyler, Briab
Axel Mossberg, Brandskyddslaget
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 6/18.
Dela på:





