Det nya psykiatrihuset vid Universitetssjukhuset i Linköping som beräknas stå färdigt 2018 kommer enligt uppgift att bli ett så kallat passivhus, ett hus med det allra lägsta behovet av köpt värme, el och kyla.
Byggnaden på drygt 30000 kvadratmeter kommer att ha en energianvändning på 45 kWh per kvadratmeter och år, vilket är mindre än hälften av Boverkets krav på energianvändning för sjukhus. Det nya psykiatrihuset kommer i själva verket att själv producera en del av sitt energibehov via bland annat solceller på taket.
Den el, fjärrvärme och fjärrkyla som tillförs byggnaden via pumpar och fläktar alstras av sopförbränningen vid Tekniska verkens kraftvärmeverk.
– Byggnaden kommer att ingå i ett koldioxidneutralt kretslopp, säger Fredrik Karlsson, energistrateg vid Sweco som är ansvarigt för konstruktionen av det nya huset. Psykiatribyggnaden att behöva hälften så mycket tillförd energi jämfört med andra pågående sjukhusbyggen i Sverige.
Med en årlig energiprisuppgång på 1,5 procent under byggnadens livslängd (40 år) kommer Region Östergötland att spara 55 miljoner kronor genom att bygga huset som passivhus jämfört med ett byggprojekt som följer lagkravet för energikostnader.
Dela på:





