
Här skapas nya livsmiljöer för fridlysta vattensalamandrar.
Linköpings kommun ska bygga en ny stadsdel till bomässan Bo17. Ett antal dammar med rik flora och fauna, bland annat större vattensalamander ligger i vägen och kommunen behöver ta bort dessa för att bygga bostadsområdet. Tyréns landskapsarkitekter har ritat dammar och medverkat vid skapande av kompensationsdammar.
Tyréns har också medverkat vid förflyttning av växtmaterial till de nya dammarna. Växterna har hämtats från näraliggande miljöer för att bidra till genetisk mångfald. Vid växtförflyttningen har främmande arter (främst vattenpest) sorterats bort för att undvika att sprida främmande, invasiva arter i landskapet.
– Det är väldigt spännande med ett projekt som kombinerar skapandet av en gynnsam biotop för djur som även fungerar som rekreation för människor, säger Erik Eneroth som är landskapsarkitekt på Tyréns.
Länsstyrelsen gav kommunen tillåtelse att ta bort dammarna, men villkoret var att nya dammar med minst lika bra livsbetingelser skulle skapas. Dessutom skulle fler dammar än vad som fanns från början skapas. Anledningen till att fler dammar skulle skapas är att man räknar med att när man tar bort en damm och skapar en ny förlorar man ett antal arter på vägen, eftersom många gamla dammar som finns i landskapet under många år kan ha fungerat som en sista refug för känsliga, ovanliga arter.
Historiskt sett har det varit svårt att lyckas med att flytta salamandrar. Därför har all modern vetenskap från liknande projekt vägts in i planeringsstadiet. Salamandrar har ett homingbeteende, vilket innebär att en av de stora riskerna när arten flyttas är att den söker sig tillbaka till sin ursprungliga miljö.
Dela på:





