Två mil spår och elva stationer krymper restiderna i Stockholmsområdet. Nya tunnelbanelinjer ska ge boende i de 78 000 bostäder, som ska byggas, bra kommunikationer.
Stockholmsöverenskommelsen, som var klar i slutet av 2013, innebär att Stockholm, Nacka, Solna och Järfälla tillsammans med staten och landstinget genomför den största satsningen på tunnelbanan sedan 1970-talet. Den totala kostnaden för tunnlar, spår och stationer uppgår till omkring 30 miljarder kronor. Det blir en ny linje och rejäl förlängning av det befintliga.
– Allt ska vara färdigt i slutet av 2020-talet, sa Mårten Frumerie, som är landstingets chef för utbyggnaden, vid ett IVA-möte om kollektivtrafik i växande städer.
Det är inte bara på Stockholms gator det är trångt. Också under ytan finns mycket att ta hänsyn till när tunnelborrandet kommer igång på allvar. De nya spåren ska också kopplas samman med annan spårbunden trafik. För de resande ska byten mellan tunnelbana, pendel- och fjärrtåg kunna ske smidigt.
Resmönster och restider i stora städer kan också påverkas på andra sätt än genom stora satsningar på infrastruktur. Det påpekade Jonas Eliasson, som är trafikdirektör i Stockholm.
– Förändrad strategi för bilparkering och varuleveranser på nätterna får också effekter för hur människor väljer att röra sig i staden, sa han.






