Hur skulle Öresundsbron byggas år 2045 med nollutsläpp av växthusgaser? Den frågan ställdes i Naturvårdsverkets innovationstävling och två tävlande lag har under ett års tid arbetat med att ta fram olika lösningar. I samband med ett seminarium i Almedalen fick segrarna ta emot sitt pris av miljöminister Karolina Skog.
Totalt har 29 organisationer varit med i innovationstävlingen. Tävlingens två lag vann varsin tävlingskategori. Lag blå vann kategorin ”transformativ helhetslösning för nollutsläpp” med en ormformad bro, i klimatpositiv stål- och betong-konstruktion med bikakestruktur, som sparar material och producerar energi. Ett vinnande koncept som reducerar 304 000 ton koldioxid från atmosfären.
– I vårt vinnande förslag i lag blå har vi antagit att stålindustrin istället för en renodlad elektrifiering även använder biobaserade bränsle där även utsläppen från dessa fångas in och lagras genom CCS. Detta stål kan tillverkas med känd processteknik och nollar inte bara utsläppen, utan gör att stål går från att vara den största utsläppskällan till klimatnegativa utsläpp, säger Martin Erlandsson på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Lag gul tog hem priset i kategorin ”banbrytande innovationskoncept”. Lagets vinnande bidrag presenterar en bro där naturens egna processer odlar fram bron i biobetong med hjälp av koldioxid och kalk från havet.
www.youtube.com/watch?v=Hmm9Vyl9dmc&feature=youtu.be






