I våras presenterade Skanska en bostadspolitisk rapport med tio skarpa förslag för att minska bostadsbristen. I en Sifo-undersökning genomförd i oktober 2014 har Skanska undersökt befolkningens inställning till delar av förslagen. I Stockholm, där kombinationen bostadsbrist och stor inflyttning utgör ett stort problem, är man överlag mest positiv till rapportens förslag.
Ett av förslagen är att sänka den så kallade ”flyttskatten” som Skanska i likhet med många andra anser bidrar till inlåsningseffekter och hämmar rörligheten på bostadsmarknaden. Enligt undersökningen har var femte stockholmare som bor i bostadsrätt eller småhus avstått att flytta på grund av vinstskatten vid försäljning.
Alexandra Laurén, regionchef Skanska Nya Hem Stockholm, menar att byggföretaget nu är stärkt i sin uppfattning att dagens skatteregler hämmar rörligheten på bostadsmarknaden. Det blir helt enkelt för dyrt att flytta. Effekten blir att var femte bor kvar i en bostad de annars skulle ha flyttat ifrån.
”Höga ”flyttskatter” förstör
bostadsmarknaden i
Stockholm”
Ingenstans i landet är bostadsfrågorna lika viktiga som i Stockholm. Var fjärde stockholmare angav i undersökningen att bostadspolitiken hade stor inverkan på hur man röstade i valet. Att bostadsfrågorna är viktiga syns också på inställningen i de enskilda frågorna i undersökningen. Stockholmarna är mer positiva än riket i övrigt till att lätta på bullernormerna som föreslagits i den bostadspolitiska rapporten från i våras. 47 procent är positivt inställda till att lätta på bullernormerna ifall det innebär att fler bostäder kan byggas, motsvarande siffror för riket är 42 procent.
Att bygga på höjden har också stort stöd bland stockholmarna där 31 procent absolut kan tänka sig att bo i ett riktigt högt hus (till exempel på 20:e våningen). Ytterligare en tredjedel, 30 procent, anger att de troligen kan tänka sig det. För riket i övrigt är motsvarande siffra 23 procent respektive 26 procent. Dessutom är 35 procent av stockholmarna positiva till att minska storleken på grönområden så att fler bostäder kan byggas jämfört med rikssnittet där endast 20 procent är positivt inställda att minska ned på grönområdena.
Dela på: