Nyligen invigde Akademiska Hus det nya marklagret vid Stockholms universitet. Marklagret, som är en samlad energilösning för värme och kyla, försörjer numera hela Arrheniuskvarteren och ger ett årligen minskat behov av tillförd energi med drygt 5000 MWh. Därmed blir Stockholms universitet enligt uppgift ett av landets mest hållbara lärosäten.
Arrheniuskvarteren utgör ett område på cirka 80000 kvadratmeter som består av undervisningssalar, kontor och laboratorium. Det nya marklagret bidrar till omfattande energivinster genom att delvis försörja kvarteren, vilka utgör en fjärdedel av Stockholms universitets campus, med värme och kyla. Den energi som utvinns ur marklagret med hjälp av värmepumpar ersätter köpt fjärrvärme motsvarande värmebehovet för 250 villor.
Tack vare marklagret skapas en effektiv och omfattande energiåtervinning i Arrheniuskvarteren och utsläppen av klimatgaser minskar enligt uppgift med hela 350 ton koldioxid per år.
– Satsningen på marklagret är ett viktigt bidrag till Akademiska Hus arbete för att minska mängden köpt energi med 50 procent från år 2000 till 2025. Att vi utöver det även minskar utsläppen av koldioxid ligger helt i linje med vårt miljömål att minska koldioxidavtrycken från energianvändningen i driften av våra byggnader, säger Johan Tjernström, energistrateg för Akademiska Hus Region Stockholm.
Det nya marklagret består av 130 borrhål som är 230 meter djupa. I berget runt borrhålen lagras värmen från sommaren och kylan från vintern. På sommaren hämtas kyla från borrhålen för att kyla byggnaderna och på vintern plockas värmen upp för att värma dem. Under sommaren lagras även överskottsvärme från kylmaskiner på Arrheniuslaboratoriet i berget för att kunna nyttjas vintertid för uppvärmning.
Dela på: